УСПЕХ ХИРУРГА УКЦ РС У БАЊАЛУЦИ: Потпуно будном пацијенту одстрањена џиновска штитна жлезда

Р.С.

14. 04. 2021. у 15:06

МЕДИЦИНСКИ тимови Клинике за торакалну хирургију и Клинике за анестезију и интензивно лечење УКЦ РС у Бањалуци урадили су компликован оперативни захват код пацијента са тешком респираторном инсуфицијенцијом.

УСПЕХ ХИРУРГА УКЦ РС У БАЊАЛУЦИ: Потпуно будном пацијенту одстрањена џиновска штитна жлезда

ФОТО: УКЦ РС

Ради се 70-годишњем пацијенту који довезе из болнице у Фочи због  гушења и отежаног дисања услед сужења дисајног простора душника на два милиметра у грудном кошу, а до којег је дошло због екстремног увећања штитне жезде.

Највећи професионални изазов је било то што за овакав случај није било могуће обезбедити дисајни пут и увести пацијента у општу анестезију, што је додатно отежавало ситуацију.

Након детаљне анализе случаја, медицински тимови су одлучили да се декомпресија душника и одстрањење џиновске штитне жлезде уради у специјалној локалној анестезији на потпуно будном пацијенту.

- Овакав начин операција је већ познат код различитих патологија врата, али у светској литератури није забележен овакав приступ код патологије грудног коша и тешко угрожене дисајне функције јер је реч о операцији екстремно високог ризика. Хитна операција одстрањења џиновске штитне жлезде из врата и грудног коша је урађена на будном пацијенту уз константну комуникацију са њим - саопштено је Универзитетско-клиничког центра РС.

Операција и постоперативни ток су протекли без компликација, а пацијент је без дисајних тегоба и било каквих последица отпуштен на кућну негу већ други дан после операције.

Тим Клинике за торакалну хирургију је предвођен начелником Марком Кантаром, а тим Клинике за анестезију и интензивно лечење доктором Драганом Милошевићем. Остатак тима су чинили хируршки асистенти Мирослав Странатић и Радомир Јеркић, инструментарке Данка Кљајић и Пањак Николина, лекари специјализанти Весна Вуковић и Данила Штрбац и техничар анестезије Александар Караманов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)