"ЗАХВАЛАН САМ СРБИЈИ ЗА СВЕ": Додик најавио скори почетак заједничке изградње хидроелектране Бук Бијела

Танјуг

10. 04. 2021. у 22:25

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик захвалио је Србији за све што даје Републици Српској и најавио скори почетак заједничке изградње хидроелектране Бук Бијела.

ЗАХВАЛАН САМ СРБИЈИ ЗА СВЕ: Додик најавио скори почетак заједничке изградње хидроелектране Бук Бијела

Фото: В.Благојевић

- Захвалан сам Србији за све што нам даје, и ми овде имамо способност да градимо сами. То не могу да занемарим. Наш буџет је три милијарде. Од Србије смо добили великих 50 милиона евра и захвалан сам на томе јер знам да се то тамо могло употребити - рекао је Додик.

Он је нагласио да и Република Српска сопственим капацитетом и у значајном обиму може да учини много.

Додик је указао да и Хрватска у свом буџету обезбеђује 200 милиона евра за Хрвате у БиХ, али да се о тој причи није чуло.

Радује га, како је навео, да се у бројним местима у Српској граде пројекти који носе име Србија и што Србија и Српска могу заједно да граде хидроелектрану Бук Бијела, један од највећих водних ресурса у области енергетике на Балкану.

- Припремни радови почињу овог или наредног месеца и ми ћемо то да урадимо заједно са Србијом. Србија је већински власник - 51 одсто - рекао је Додик.

Мир је, нагласио је, примарна реч Срба где год да живе, и Републике Српске и Србије.

- Мислим да је Република Српска држава по свему. Има своју територију, своје институције, председника, народ који хоће државу - додао је Додик.

Он је истакао да Српска заслужује миран живот који није опртерећен сталним интервенцијама странаца, који не доносе ништа добро.

- Ми имамо право на онај ресурс и комад земље који се зове Република Српска и то ћемо право и даље градити - рекао је Додик.

Навео је да је РС у пандемији показала енормну солидарност, а здравствени радници херојство и указао да је Српска морала да релоцира 500 милиона евра за здравствени сектор и да ће наставити да се бори за живот својих грађана иако јој позиција, као земље која није међународно правно призната, отежава набавку вакцина и осталог.

- Ми нисмо држава у том међународно-правном смислу, али смо ипак успели да направимо уговор са Русима од милион и сто вакцина, што значи за 550.000 становника Српске - рекао је Додик.

Он је навео да је Српска, када иде "преко" БиХ, наилази на превару као што је случај са набавком вакцина из Ковакс система.

Оценио је да је Српска у процесу набавке вакцине показала бољу способност од Црне Горе, Северне Македоније и других земаља у окружењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)