У СТАНАРИМА СУ РЕКОРДНЕ ЗАРАДЕ: Где су највећа примања у Српској и колике су разлике у платама?

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 04. 2021. у 06:00

ПЛАТА већа од 1.000 марака је већ годинама сан многих радника у Републици Српској. Према званичним подацима Завода за статистику РС, који су достављени "Новостима", просечне плате веће од 1.000 КМ током прошле године имали су запослени у два града и седам општина Републике Српске, од укупно 64 локалне заједнице.

У СТАНАРИМА СУ РЕКОРДНЕ ЗАРАДЕ: Где су највећа примања у Српској и колике су разлике у платама?

Фото Новости

На листи градова, просечне плате веће од хиљаду марака имали су Бањалука (1.084) и Требиње (1.015). Од општина на списку рекордера су Станари (1.295), Сребреница (1.051), Фоча (1.055), Гацко (1.162), Источни Мостар (1.044 КМ), Источно Ново Сарајево (1.050 КМ) и Угљевик (1.266 КМ). Најниже просечне плате од 64 општине у Српској су оне које се исплаћују у Доњем Жабару (653 КМ) и општини Језеро (664 КМ).

Иначе, девет локалних заједница са просечном платом већом од хиљаду марака је имало и веће плате од републичког нивоа који је прошле године износио 965 марака.

ШАНСА Око 900 радника из општине запослено је у "ЕФТ Станари", Фото ЕТФ Станари

Разлози високих плата су фирме које су смештене у тим локалима плус добри менаџменти општина који знају да препознају добре инвестиције за своје суграђане, кажу наши саговорници.

ЦЕНТРИ

ЉУБИША Ћосић каже да већ сада у Српској постоји пет регионалних центара где мигрира домаће становништво и ту се ради о градовима.

- Републици Српској је преко потребан закон о регионалном развоју са којим би се очувала структура општина у тим регијама - поручио је Ћосић.

Радојица Ћелић, начелник Општине Станари, каже, за "Новости", да иако су рекордери по висини плате, у овој општини опада број уписаних првачића, што се мора мењати.

- Ми имамо око 900 радника из општине који су запослени у "ЕФТ Станари" и због тога су просечне плате високе. Наш циљ је додатно улагање у привреду Станара и привлачење страних инвеститора.

Желимо да наше људе задржимо у Станарима и да овде заснивају породице. Онда ће то бити права победа и можемо да говоримо о резултатима већих плата - каже Ћелић.

Поред Бањалуке и Требиње има просечну плату већу од хиљаду марака. Мирко Ћурић, градоначелник Требиња каже за "Новости", да је развој овог града очигледан у свим привредним гранама.

ПРОВЕРЕНА ФОРМУЛА УСПЕХА

ЉУБИША Ћосић, градоначелник Источног Сарајева и председник Савеза општина и градова РС каже, за наш лист, да висина плате у локалним заједницима зависи од односа јавне управе према привреди и максималном искоришћавању јавних и приватних ресурса у корист грађана и општина.

- Тамо где јавна управа добро управља и привредним ресурсима и јавним добрима, имамо и рекордне плате. То је једина формула успеха у Српској - истиче Ћосић.

- Самим тим и потреба за квалитетним стручним кадром је све израженија, а јасно је да квалитетног радника морате више платити како бисте га задржали и остали конкурентни.

Сматрам да је управо то довело до повећања просечне плате у нашем граду што нас свакако може радовати - каже градоначелник Ћурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)