ДЕСЕТ СТАНОВА ДО ЈУНА: У Брчко дистрикту раде на неколико пројеката стамбеног збрињавања Рома

М. Д.

08. 04. 2021. у 20:42

ПРОЈЕКАТ стамбеног збирњавања Рома који се реализује удруженим средствима Брчко дистрикта БиХ и Министарства за људска права и избеглице БиХ у износу од 75.000 КМ који подразумева изградњу седам и реконструкцију три стамбене јединице планирано је да се заврши до јуна ове године.

ДЕСЕТ СТАНОВА ДО ЈУНА: У Брчко дистрикту раде на неколико пројеката стамбеног збрињавања Рома

Фото: М. Д.

Ово је изјавила Љубица Илић, шеф Одељења за расељена лица, избеглице и стамбена питања у брчанској Влади на пријему делегације Рома који су поводом Светског данa Рома у градској скупштини организовали градоначелник Есед Кадрић и председник Скупштине дистрикта Синиша Милић.

Честитајући Ромима њихов дан челни људи дистрикта су током пријема разговарали о њиховом положају те стамбеном збрињавању ове најбројније националне мањине у Брчком.

Шефица Илић је истакла да ове године заопочиње нови пројекат стамбеног збрињавања припадника ромске националности, током којег ће бити обновљено шест и изградња једне стамбене јединице.

- У Одељењу постоји јавни позиви за доделу донација за реконструкцију, санацију или изградњу индивидуалних стамбених објеката на који се могу јавити сви Роми уколико испуњавају критеријуме. Такође ускоро се очекује и реализација пројекта CEB II који датира још из 2012.године. Он подразумева затварање колективних центара и алтернативних насеља. Таквих у Брчком има шест. Ми имамо одлуку Владе да се овај пројекат, вредан 1.407.000 евра, реализује на Прутачама, чиме ће бити стамбено рјешен велики број ромских породица - појаснила је Илић.

Она је подсетила на пројекат изградње зграде за Роме са 18 стамбених једница реализован 2017. године, који функционише по систему социјалног становања.

Мејра Шечић, посланик у Скупштини Брчко дистрикта Бих из реда националних мањина, честитала је Дан Рома својим сународницима и истакла да су образовање Рома и њихово стамбено збрињавање најважнији циљеви.

- Залагаћемо се да сви Роми добију свој стан или кућу. Радимо и на запошљавању како би они били равноправни чланови друштва. Надам се да ћу својим личним деловањем помоћи - додала је Мејра Шечић.

На подручју дистрикта Брчко тренутно живи око 2.500 припадника ромске националне мањине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)