ПРЕМИНУЛА ГАЛИНА МАРЈАНОВИЋ: Ширила је истину о страдању нашег народа

Novosti online

05. 04. 2021. у 16:40

ГАЛИНА Марјановић, хуманитарац, дугогодишња председница и оснивач Хуманитарног удружења жена "Дуга" из Бањалуке, преминула је од последица вируса корона.

ПРЕМИНУЛА ГАЛИНА МАРЈАНОВИЋ: Ширила је истину о страдању нашег народа

Фото: Принтскрин

Галина Марјановић је рођена 1947. године у Бањалуци гдје је завршила основно и средњошколско образовање. На Вишој дефектолошкој школи у Београду је наставила школовање и 1968. године стекла звање дефектолога и  27 година радила са дјецом оштећеног слуха и говора.

Искуство стечено у школи и раду са децом, велику љубав и пожртвованост пренела је на децу избеглица које је ратни вихор довео у Бањалуку.

На њену иницијативу је у Бањалуци основано Хуманитарно удружење жена "Дуга" чија је председница била 27 година.

Имала је визију да допринесе стварању бољих и хуманијих услова живота у циљу смањења сиромаштва, економског оснаживања жена, очувању духовности и ширењу љубави међу људима.

"Дуга" је само у првих десет година рада помогла око 130.000 евидентираних лица за шта је 2011. добила и Плакету града за хуманост.

Учествовала је на великом броју конференција од чега је најзначајнија била Конференција жена у Бечу 1997. године на позив Хилари Клинтон, где је упркос великом броју лобиста, својом сналажљивошћу и мудрошћу, целом свету испричала причу о страдању Српкиња.

Ширењу истине о страдању и доброти нашег народа је допринело њено познаство са Петером Хандкеом, великим пријатељем српског народа.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)