САРАЈЕВО "ДОБИЛО ПО НОСУ": Додик о Блинкеном писму и идеји о Бајденовом "Дејтону два" (ВИДЕО)

Novosti online

02. 04. 2021. у 15:59

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је амерички државни секретар Ентони Блинкен јасно у писму члановима Председништва навео да нема приче о "Дејтону два", што су говорили бошњачки политичари, односно очекивали да ће неко у БиХ нешто наметнути.

САРАЈЕВО ДОБИЛО ПО НОСУ: Додик о Блинкеном писму и идеји о Бајденовом Дејтону два (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

- Речено је да САД или Запад ништа неће мењати, него да то треба да ураде лидери у БиХ, што је логично - изјавио је Додик новинарима у Лакташима.

Он је оценио да је бошњачка страна "добила по носу" јер илузорно очекује да ће за њих неко нешто урадити у БиХ.

- Позивам их да разговарамо и постигнемо одржив договор који ће бити у интересу свих, а не да се одлагањем решавања проблема ситуација покушава представити што гором - рекао је Додик.

Он је нагласио да нема шансе да се у БиХ било шта промени на штету Републике Српске и да не постоји могућност да буду пренесене надлежности на ниво БиХ.

- Тема је - како вратити отете надлежности Републици Српској. Проблем у ФБиХ се покушава решити преко Републике Српске, што је недопустиво - рекао је Додик.

Подсјетио је да Српска има став о решавању питања "Сејдић-Финци", а то је да треба да се договоре у ФБиХ.

- Они су неспособни да то реше. Када договоре како бирати бошњачког и хрватсаког члана Председништва видјећемо шта треба да се мења у Изборном закону БиХ - закључио је Додик.

Државни секретар САД Ентони Блинкен у писму члановима Председништва БиХ навео је да је Дејтонски споразум створио чврст темељ на којем је било могуће изградити БиХ и истакао да се радује раду са властима у БиХ, како би се "продубило партнерство и пронашли заједнички интереси".

- Знам да постоје људи у БиХ који позивају на стрпљење уместо хитности, укључујући оне који верују да САД и европски партнери припремају `Дејтон два` како би суштински променили подјелу власти предвиђену Дејтонским мировним споразумом. Већ смо видели пропадање покушаја реформи у БиХ и то због тога да се превише тога пробало урадити одједном - истакао је Блинкен.

Он је у писму навео да САД верују да се треба усредсредити на увођење ограничених, али значајних уставних, изборних, економских и реформи владавине права, како би се осигурала права свих грађана у изборном процесу и са циљем унапређења правосудног интегритета, смањења нивоа корупције, унапређења економског опоравка и враћања поверења грађана.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)