ОД ПОЧЕТКА ПАНДЕМИЈЕ У БИЈЕЉИНИ: Највећи број пријема ковид болесника

В. Митрић

20. 03. 2021. у 15:43

СТАЊЕ у ковид болницама сваким даном постаје све теже, а забележен је највећи број пријема од почетка ове године, изјавио је директор болнице „Свети Врачеви“у Бијељини професор др Златко Максимовић.

ОД ПОЧЕТКА ПАНДЕМИЈЕ У БИЈЕЉИНИ: Највећи број пријема ковид болесника

Фото: В. Митрић

Тренутно је, по његовим речима, “на лечењу 58 болесника, од којих је 26 животно угрожено, на  респираторима је 13 оболелих, а у току јучерашњег дана било је 11 пријема”.

-У бијељинској болници никада се до сада није тражио кревет више, међутим, питање је шта ће бити у наредном периоду, уколико се настави овако -каже за “Новости” професор Максимовић. - Оно што је добро у овој тешкој ситуације јесте јединство које показују здравствени радници бијељинског Дома здравља, болнице и  већих приватних здравствених установа.

 Максимовић се захвалио Милану Новитовићу директору Републичке управе Цивилне заштите који води активности на опсежној дезинфекцији болничког круга и болничких просторија.

-Обављена и дезинфекција К1 болнице на старом грудном одељењу, коју препремамо за пријем нових пацијената, као и К3 болница у  Бањи Дворови- прича Максимовић.

Фото: В. Митрић

Директорка Дома здравља Бијељина прим. др Данијела Ђукин је оценила епидемиолошку ситуацију као лошу са тенденцијом погоршања и изнела податак из хигијенско – епидемиолошке службе да је проценат новозаражених у протекла 24 сата око 75 одсто.

  -Мислим да ће овај четврти пик у протеклих годину дана бити најгори-каже др Дјукин. - Ми се плашимо погоршања ситуације, јер овај град и даље није закључан и људи се слободно крећу, уживају у животу, док здравствени радници  више од годину дана одолевају пандемији. Проблемје и близина границе одакле пристиже све већи број  људи из сусједне Србије где је на снази „ лоцкдаwн“ од сриеде. „Најмање што грађани Бијељине, а и целе Републике Српске могу да учине да би помогли здравственим радницима јесте да се придржавају смерница које је издао  Инистита за јавно здравство РС.

Др Ђукин подсећа да је у Бијељини почела вакцинација и да је већ потрошено око 1000 доза.

Фото: В. Митрић

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић сматра да је, ако грађани схвате озбиљност ситуације и буду поштовали мјере, у наредних седам до 10 дана могуће успорити раст броја заражених или га вратити у мере које здравствени систем Републике Српске може да поднесе.

Он је рекао да су добили наредбу да заједно са припадницима јединица цивилне заштите локалних заједница, дезинфекују све јавне површина, према листи приоритета.

-Припадници 16 тимова Републичке заштите били су и у Бијељини, и у Зворнику, Источном Сарајеву и Требињу, Добоју, Приједору и Бањалуци, а следи рад у Градишки и у Фочи -каже Новитовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)