ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 125 МИЛИОНА ЕВРА: Градиће се гасовод дужине 325 км

С. М.

16. 03. 2021. у 16:51

У БАЊАЛУЦИ је потписан споразум о изградњи магистралног гасовода дужине 325 километара који ће ићи трасом уз ауто-пут од Бијељине до Бањалуке, Приједора и Новог Града, а чија је процењена вредност око 125 милиона евра.

ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 125 МИЛИОНА ЕВРА: Градиће се гасовод дужине 325 км

Фото: СРНА

Споразум су потписали директор предузећа “Гас-Рес” Љубо Гламочић и директор “Србијагаса” Душан Бајатовић, у присуству министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића.

Реч је о гасоводу “Нова источна интерконекција Републике Српске - БиХ и Србије” на правцу граница Србије/БиХ – Бијељина – Бањалука – Приједор – Нови Град.

Министар Ђокић је рекао да је овим споразумом дефинисана сарадња која ће се у наредним годинама одвијати између компанија “Гас-Рес” о “Србијагас”.

– Ове компаније имају задатак да реализују стратешки план који је од посебног и националног интереса за РС, а то је изградња гасовода кроз РС, односо гасификација РС,истакао је Ђокић. Он је рекао да ће магистрални гасовод ићи трасом уз ауто-пут од Бијељине до Бањалуке, Приједора и Новог Града.

– Овај гасовод ће у великој мери допринети бржем економском развоју РС, побољшаљу стандарда и квалитета живота који ће користити гас уместо других енергената. Са овим пројектом биће отворено ново раздобље живота грађана и развоја РС, истакао је Ђокић.

Он је подсетио да се у реализацији Стратегије развоја енергетике РС до 2035. године, која је раније усвојена у парламенту РС, као један сегмент налази гасификација РС.

Ђокић је рекао да су једини градови у РС који су гасификовани или имају изграђену гасну инфраструктуру Зворник и подручје дела града Источно Сарајево, те секундарна мрежа на подручју града Бијељина, а у току су активности на изградњи прикључног гасовода од Шепка до Бијељине.

Душан Бајатовић је рекао да је Србијагас спреман да сарађује и са ФБиХ и предложио је да бх. и србијанска страна наступају заједно према добављачима, како би постигли боље комерцијалне услове.

Додао је да зелена агенда ЕУ значи да ће гас добити већи удио у енергетском снабдијевању ако се жели избацити прљави енергетски извори попут угља и других фосилних горива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)