УЗДАРЈА ЗА МАЈКЕ ТЕСЛЕ, НОЛЕТА И МИЛЕНКОВИЋА: Дечија амбасада "Међаши" доделила "Златну столицу" Георгини, Дијани и Лидији

В. Митрић

16. 03. 2021. у 16:07

Дечја амбасада "Међаши", основана пре више од три деценије у истоименом семберском селу, одлучила је да „Златну столицу“, највише своје уздарје додели постхумно Георгини Ђуки, као и мајкама Новака Ђоковића - Дијани и Стефана Миленковића - Лидији Кајнацо.

УЗДАРЈА ЗА МАЈКЕ ТЕСЛЕ, НОЛЕТА И МИЛЕНКОВИЋА: Дечија амбасада Међаши доделила Златну столицу Георгини, Дијани и Лидији

Фото: В. Митрић

Амбасада "Међаши" је, поред осталог, на почетку рата у БиХ, избавила око 50 хиљада деце и мајки из Сарајева и Мостара, у рату обезбеђивала храну за малишане, у миру се борила и бори за њихова права, кроз разне програме, укључујући и установљени Дечји суд.

Дечја амбасада „Међаши“ је, под руководствцом њеног оснивача и генералног секретара Душана Томић, пре неколико година, на дечјој земљи, коју јој је даровао Међашанин Милорад Мика Томић подигла монументални споменик Николи Тесли. План је да, ускоро, буде урађено и знамење у част Новака Ђоковића, а Стефан Миленковић, светски познати, признати и омиљени виолиниста био је први дечји амбасадор ДА „Међаши“.

-Имамо три велике личности, који су задужили, не само свој род, своју земљу и регион, већ планету својим знањем, умећем, радом и трудом -каже Душан Томић. -Од највећег значаја, уз све друге, имале су мајке, које их нису само родиле, већ су учествовале активно у њиховом путу ка успеху на чему смо им неизмерно, за сва времена, захвални.Реч је о сјајним људима, које красе најдрагоценије врлине.Људина до људине.

Фото: В. Митрић

Томић каже да је био у Музеју Николе Тесле у Београду, где га је љубазно примила директорка Ивона Јевтић и са којом се договорио да, у име установе, она прими признање за Теслину мајку Ангелину Ђуку. Томић је обрадован и сусретом са мајком Новака Ђоковића, која је му је, како каже, обећала рекет највећег тенисера света свих времена из времена почетака, али и присуство на свечаности уручења признања. Такође, сагласност да прими ово уздарје дала му је, како рече, и мајка виолинисте Стефана Миленковића.

Уручење „Златне столице“, по Томићевим речима, требало би да буде ускоро у Музеју Николе Тесле у Београду, што је и предлог Конзулата ДА „Међаши“ за Србију, чије је седиште у Лозници.“Дечје столице“ су, иначе, у парламентима Бијељине и РС, ускоро ће бити и у Скупштини града Лозница, Парламенту БиХ, као и у Европском парламенту и Генералној скупштини ОУН. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)