МИЛИОНИ ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА: Стижу нова средства у оквиру пројекта водозаштите на подручју РС

Љ. ЂУРИЋ

03. 03. 2021. у 07:13

МИЛИОНИ ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА: Стижу нова средства у оквиру пројекта водозаштите на подручју РС

Фото Љ. Ђ.

У ОКВИРУ реализације друге фазе пројекта "Хитне мере за заштиту од поплава на подручју РС", који се финансира из средстава Европске инвестиционе банке (ЕИБ), стиже додатних 19 милиона евра.

Претходно је за санацију оштећења на заштитним објектима и водотоцима насталим у поплавама 2014. године у РС обезбеђено 205 милиона марака.

- У два наврата је од ИПА фонда обезбеђено по 20,9 милиона КМ, Фонда солидарности 20,4 милиона, кредитних средстава ЕИБ 96,4 милиона и Светске банке 42,5 милиона, ГЕФ 2,5 милиона... - презентовали су недавно податке из ЈУ "Воде Српске", која је такође обезбедила за те намене 8,6 милиона КМ.

Представници "Вода Српске" су са заједно са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Инспектората РС у Добоју појашњавали у којој мери је овај град и градови у сливу реке Босне заштићени од нових могућих поплава.

ИНИЦИЈАТИВА

САСТАНАК са представницима надлежних институција организовала је група грађана "Да се не понови мај 2014", који су окупљени око иницијативе да се спрече нове природне несреће попут оне из 2014. У тим поплавама Добој је имао 300 милиона КМ материјалне штете, док 11 његових становника настрадало. Како се чуло, велики број објеката изграђен је на водозаштитном простору па је покренута иницијатива за њихово уклањање.

Укупно је на сливном подручју Добоја, Вукосавља, Модриче и Шамца 2014. године поплављено 17.919 хектара, 10.627 стамбених објеката, а више од 23.000 становника је евакуисано. Директна штета у те четири локалне заједнице износила је 643 милиона КМ, а индиректно 1,12 милијарди КМ.

За санацију оштећених водозаштитних објеката биће потребно још доста средстава, а као пример наведено је да је од нових обезбеђених средстава од ЕИБ за Добој намењено два милиона КМ.

- Добој је једини град у БиХ који има комплетно израђену техничку документацију за водозаштиту, доста је урађено у смислу припреме, као једна од мера заштите од поплава кандидован је и у овој години биће реализован и пројекат регулације Ободног канала Лијешањ и Граб - испред ЈУ "Воде Српске" Озрен Ђурић је назначио намену средстава за тај град.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)