ПОЛАЖУ ВОЗАЧКИ НА РАТЕ: Ауто-школе у Српској због слабе наплате запале у велике финансијске проблеме

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 03. 2021. у 08:12

ПОЛАЖУ ВОЗАЧКИ  НА РАТЕ: Ауто-школе у Српској због слабе наплате запале у велике финансијске проблеме

Фото С. Мишљеновић / Новости

ЦЕНА возачког испита у Републици Српској је једна од најнижих у региону и креће се за Б категорију од 800 до 900 КМ зависно од града до града док је цена Ц категорије од 350 до 450 КМ, а за А категорију износи од 150 до 200 КМ.

Иако је укупна цена за возачки испит прихватљива и годинама уназад је могуће плаћати на више рата, аутошколе у РС су запале у финансијске проблеме, јер наплата од кандидата који прођу обуку иде веома лоше у последњих годину дана, кажу за "Новости" власници ауто-школа.

Они истичу да су свесни да је епидемија короне доста кумовала мањем обиму посла и да народ има све мање новца али ипак морају, како кажу, апеловати на грађане да плаћају редовно обавезе јер ауто-школе од тих средстава плаћају одржавање возила, плате и порезе за раднике и гориво за аутомобиле сваког дана.

- Дешава се да по неколико месеци чекамо кандидате који су прошли обуку, па чак и положили возачки, да уплати једну рату - каже Миленко Јаћимовић, власник ауто-школе "Мир" из Бањалуке.

Он истиче да су ауто-школе, њих више од 200 у читавој РС, у финансијским проблемима јер због ковида 19 имају и мањак кандидата, а сад и они који дођу да се обучавају и полажу возачки касне са плаћањем обуке.

- Уколико се свест грађанa не промени, ауто-школе ће почети да се затварају или да укину плаћање на рате. Већ je, нажалост, постала пракса да имамо десетине кандидата који су прошли обуку, али нису платили возачки, па документација за излазак на полагање стоји у ауто-школама. То не иде никоме у прилог - каже Јаћимовић.

Синиша Радошевић, власник ауто-школе "Врбас", каже да је епидемија короне уназадила посао ауто-школама, јер је све мање кандидата за полагање.

- На ово и наплата не иде како треба јер људи дефинитивно немају новца. Иако смо по цени међу најприхватљивијим у региону и дајемо плаћање на рате, то на терену не доноси резултете - каже Синиша.

СТОП ВЕЋИМ ЦЕНАМА

ПРЕ две године у Савету министара БиХ су покушало кроз Закон о безбедности саобраћаја да уведу знатно веће цене полагања возачких испита. Тадашњи предлог је био да цена часа буде око 30 марака, што је скоро три пута скупље него сада, плус већа цена обуке и лекарског уверења, и све би на крају канидата за полагање Б категорије коштало око 2.000 КМ. Ауто-школе су успеле да "стопирају" овакво решење и да цена возачких испита остане око 800 КМ у РС.

ТЕШКОЋЕ Миленко Јаћимовић, Фото Новости

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да је платежна моћ грађана у Српској веома пала и да већина грађана гледа како да уштеди новац којим располаже.

- Решење које примењују грађани је одлагање плаћања обавеза где год могу и на тај начин покушавају да уштеде новац. Иако у ланцу привреде многи због тога трпе, за сада грађани гледају да троше што мање новца. Они који очекују новац опет гледају да буду што флексибилнији према клијентима - истиче Павловић.

Он каже да је приметан недостатак новца на тржишту РС и да због тога трпе многе привредне гране и реални сектор.

- Једино решење је упумпавање новца од стране државе, али то ће се тешко десити јер и држава гледа где да узме кредит - каже Павловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)