ПРЕМИНУЛА ЈОШ ДВА СРПСКА ПУКОВНИКА: Облак туге над нацијом, браниоци отаџбине отишли у року од 24 сата

О. М.

25. 02. 2021. у 16:50

ПРЕМИНУЛА ЈОШ ДВА СРПСКА ПУКОВНИКА: Облак туге над нацијом, браниоци отаџбине отишли у року од 24 сата

Фото: Фејсбук/Срна

ПЕНЗИОНИСАНИ пуковници Војске Републике Српске Алекса Крсмановић (78) и Тихомир Савић (56) преминули су размаку од 24 сата.

Крсмановић је преминуо на Палама и данас је сахрањен на гробљу Градац на Сокоцу.Савић је преминуо од последица срчаног удара и сутра ће бити сахрањен на гробљу у Слатини код Бањалуке, у најужем кругу породице.

Фото: Срна

Током одбрамбено-отаџбинског рата Савић је обављао одговорне дужности као официр ЈНА у Словенији и Хрватској, а касније у БиХ као припадник ВРС.

У саставу Оружаних снага БиХ био је у Мисији УН у Конгу, а једно време је био и командант касарне "Козара" у Бањалуци.

Фото: Срна

Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић упутио је телеграме саучешћа породицама преминулих пуковника.

- Савић ће остати упамћен као савестан и одговоран официр, који је све дужности обављао професионално. Деловао је у складу са војничким и људским правилима и начелима, несебично се дајући у борби за Републику Српску, ширећи истину о њој и ван њених граница - навео је Савчић у телеграму.

Председник БОРС каже да ће Алекса Крсмановић у српском народу остати запамћен као један од истинских хероја одбрамбено-отаџбинског рата.

- Он је значајно допринео раду Одбора породица погинулих бораца при Борачкој организацији, због чега га његови саборци, а посебно породице погинулих неће заборавити - навео је Савчић.

Крсмановић је у рату био помоћник команданта за позадину Сарајевско-романијског корпуса, борац прве категорије и отац погинулог српског борца Дарка Крсмановића.Иза њега су остали супруга Слободанка, кћерка Данка и унук Дарко. Осим породице на последњи починак испратила га је родбина, саборци, пријатељи.

Фото: Фејсбук

Председник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина истакао је да је Крсмановић био патриота којег сви волели и поштовали. 

- Постоје тихи и повучени људи који свој живот проживе у ужем окружењу, па и њихова смрт буде нечујна и неприметна. Срећни су људи који заузимају место међу људима на начин како је то чинио наш пуковник Крсмановић - истакао је Парађина. 

Подсетио је да је Крсмановић, након завршене основне, средње школе и Војне академије, започео службовање од Љубљане, Задра, Загреба, Тузле до Сарајева. Трагичан распад СФРЈ и ратни сукоби затекли су Крсмановића у команди Седме армијске области у Сарајеву. 

- У тим судбоносним временима по српски народ, на примеру многих предака из српског корпуса непокорених Романијаца, Крсмановић без калкулисања и колебања одлучно стаје у одбрану свог народа, остајући веран армији и држави, којима је служио не помишљајући да изда и погази војничку заклетву - навео је Парађина. 

Фото: Срна

Он је истакао да је пуковник Крсмановић као припадник Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату имао привилегију судионика историјске генерације српског народа која је дала највећи допринос у одбрани и стварању Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)