ТЕШКА ВРЕМЕНА ЗА СЕЛО: Пандемија ковида 19 и прекомеран увоз осакатили семберског сељака

Б. МИЛОШЕВИЋ

25. 02. 2021. у 07:13

ТЕШКА ВРЕМЕНА ЗА СЕЛО: Пандемија ковида 19 и прекомеран увоз осакатили семберског сељака

Фото Б. Милошевић

НАКОН једногодишње пандемије вируса корона, а којој се крај још не назире, семберски произвођачи поврћа, воћари и сточари, пред почетак пролећне сезоне, у озбиљној су дилеми - како даље?

Ђорђе Секулић, из Велике Обарске, произвођач пластеничког поврћа, тврди да је семберско село угрожено на свим фронтовима, а корона је завршни печат на све сељачке муке.

- Нисам ја музичар па ако вечерас не свирам, нисам ништа ни изгубио. Ја сам у новембру засејао рани купус, и тек након шест месеци, ако држава не увезе, могу да се надам да нешто продам и зарадим. А између новембра и маја су само трошкови, киловати потрошене струје на загревање пластеника, наводњавање, заштита расада, а свој даноноћни рад уопште не рачунам - жали се Ђорђе.

Миодраг Миљановић из Горњег Драгаљевца, са 500 грла оваца, власник је тренутно највећег стада домаће пасмине праменка у Семберији.

- Годинама сам продавао јагњад и овце на кућном прагу, а ова година је изузетно тешка, јер због короне нема свадби и прослава, која традиционално окупљају велики број људи, па је потржња слаба. Повећање броја грла након јануарског јагњења сада ми ствара велики проблем смештаја оваца које, нажалост, зиму проводе на отвореном - каже Миодраг.

ЗА ТРЕЋИНУ СКУПЉА СЕТВА

У СЕМБЕРСКЕ трговине већ су стигли производи за пролећну сетву: ђубрива, семена, заштитна средства, и цене су више за 30 одсто него прошле године, и по речима трговаца, нису коначне.

Уместо задовољства од препуних штала семберске фармере подилази језа, јер купаца ни на видику.

ПОНУДА На сточној пијаци нема купаца, Фото Б. Милошевић

- Наше тржиште увози и свиње и бикове, и месо и месне прерађевине, а ми са својима не знамо шта ћемо. Биковима обарају цену, а животиња дневно поједе до 40 килограма хране, мораш га нахранити, а у ствари храниш своју штету - каже Драгиша Мишић из Батковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)