ОБЉУБИЛИ МАЛОЛЕТНИЦУ, ПА ЈОЈ ПРЕТИЛИ УБИСТВОМ: Напокон стигла пресуда педофилима из Лопара, језиви злочин добио епилог

О. Матавуљ

22. 02. 2021. у 15:43

ВРХОВНИ суд Републике Српске правоснажно је осудио Коју Николића (60) и Спасоја Видаковића (46) из Лопара на 20 година затвора због обљубе малолетне девојчице.

ОБЉУБИЛИ МАЛОЛЕТНИЦУ, ПА ЈОЈ ПРЕТИЛИ УБИСТВОМ: Напокон стигла пресуда педофилима из Лопара, језиви злочин добио епилог

Илустрација / Фото: Depositphotos

Николић је осуђен на десет и по, а Видаковић на девет и по година. Обојица су оглашени кривим за обљубу девојчице, која је тада имала 13 година и седам месеци, те због упознавања детета с порнографијом коју су јој приказивали на мобилним телефонима. Дела су почињена у октобру 2018. године на две различите локације.

- Судско веће је одбило жалбу одбране као неосновану, док се тужилаштво није ни жалило. У потпуности је потврђена првостепена пресуду коју је изрекао Окружни суд у Бијељини - рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Суђење у овом предмету је било затворено за јавност. У првостепеној пресуди се наводило да су оптужени ради задовољења полних нагона искористили стање недовољне душевне развијености жртве, одгојну запуштеност и тешке социјалне и материјалне прилике породице у којој живи, те велику неразмеру у животној доби. Николић је од жртве старији чак 44 године.

- Након извршене обљубе, жртву су застрашивали и претили да ће је убити ако она проговори шта се десило - наводило се у пресуди.

Кроз какав пакао је жртва прошла сведочи психијатријско вештачење у којем се наводило да су дела оптужених оставила последице на психичко здравље жртве и њен душевни развој и одгој због преживеле сексуалне трауме. Као жртва сексуалног насиља она је због тога издвојена из средине у којој је живела и ради заштите, али и одгоја смештена у сигурну кућу.

У изречену казну Николићу и Видаковићу је урачунато време проведено у притвору од 23. јула 2019. до 1. априла 2020. године. Одлуком Врховног суда РС тада су обојица пуштена на слободу, али је 15. априла та одлука поништена и враћени иза решетака. Њихово пуштање на слободу изазвало је оштру реакцију шире друштвене заједнице, а посебно мештана Лопара. Реговала су и бројна удружења за заштиту жена и деце од насиља, као и појединци на друштвеним мрежама што се, између осталог нашло и међу доказима тужилаштва.

Највећи револт исказивали су родитељи жртве, који су се добро познавали са оптуженим Николићем. Током првостепеног постука отац жртве је чак претио убиством Николићу, наводећи да га "очима не може гледати".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)