ЈЕЗЕРО ЧЕКА РОВЕРА: Возило НАСА треба да слети на Марс

О.М.

18. 02. 2021. у 18:54 >> 18:54

У ОПШТИНИ Језеро нестрпљиво се очекује слетање НАСА ровера "Упорност" на Марс и то на локацију кратера названог управо по малој општини у Републици Српској.

ЈЕЗЕРО ЧЕКА РОВЕРА: Возило НАСА треба да слети на Марс

Фото: Љ. Смиљанић

У сали Основне школе "Вук Караџић" на видео биму организован је пренос уживо који прати више школараца, као и већи број медијских екипа. Очекује се да ће ровер на марс слетети око 22 часа.

Праћење преноса организовано је у скромним условима и са ограниченим бројем посјетилаца како би се испоштовале епидемиолошке мере. Овај свечани тренутак, који је малу општину у Српској довео у жижу јавности, имао је увертиру у виду одбојкашке утакмице између ученика школе. Подељени у тимове, симболично назване "Земља" и "Марс", школарци су се добро забавили. На крају су славили "Марсовци", који су "Земљане" победили са 0:2 у сетовима.

Општина Језеро налази се између Јајца и Шипова. Повезаност с Марсом датира од 2007. године када је одлуком Међународне астрономске уније (ИАУ) једном кратеру, широком 45 километара, додељено име по овој општини у Српској. Цели свет је за малу општину у Српској сазнао након што је објављено да је управо тај кратер одабран за локацију мисије "Марс 2020".

НАСА је навела да је кратер "Језеро" одабрано за место слетања ровера јер научници верују да је то подручје било преплављено водом и да је дом древне делта реке. Сматрају да су се пре више од 3,5 милијарди година, речни канали пролили по зиду кратера и створила језеро.

Лансирање ровера "Персеверанце" почело је 30. јула прошле године у Ваздухопловној станици Кејп Канаверал на Флориди. Његов задатак је да истражи и прикупи доказе о животу на кратеру Језеро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)