ОПШТИНА ПРЊАВОР ПРИМЕР УЛАГАЊА У ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ: За омладинске пројекте, стипендије и награде 350.000 КМ

Н.Ђурић

10. 02. 2021. у 19:30

ПРЊАВОРСКА Општина, која низ година служи као светли пример у Српској, ће ове године из општинске касе за образовање и помоћ младима, кроз разне омладинске пројекте, стипендије, студентске награде, издвојити више од 350.000 марака.

ОПШТИНА ПРЊАВОР ПРИМЕР УЛАГАЊА У ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ: За омладинске пројекте, стипендије и награде 350.000 КМ

Фото: Н. Ђ.

Челни човек општине, Дарко Томаш, наводи да је Прњавор једна од ретких локалних заједница која даје стипендије свим студентима, што се постепено проширује и на ученике, а прва је и једина општина у Републици Српској која даје студентске награде, као посебан вид подршке њиховим резултатима.

Тако је, између осталог, ових дана на вишедневно наградно путовање на Јахорину послато десет најбољих прњаворских студената. Међу њима су и троје најбриљантнији, са просеком вишим од 9,5, Дејана Васић, Милица Јовљевић и Милан Паликућа, који су награђени и са по 5.000 марака.

Фото: Н. Ђ.

Tekst potpisa

Начелник Томаш истиче да се највећи део издваја за образовање, односно стипендирање младих.

ИЗНОС СТИПЕНДИЈА

СТИПЕНДИЈЕ за редовне студенте је 100 КМ и исплаћује се 10 мјесеци, за студенте из реда борачке популације је 150 КМ, а ученичке 70 КМ.

-Ове године за стипендирање 288 студената и ученика из буџета ћемо издвојити 268.300 марака. Општинску стипендију ове године добиће 169 редовних студената, 20 студената из реда борачке популације и 99 ученика-прецизирао је Томаш.

Томаш је напоменуо да сви студенти на јавним високошколским установама који имају просек оцена виши од седам имају право на стипендију, као и сва деца из реда борачких категорија, односно породица ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и деца погинулих бораца, те ученици из реда борачке популације.

Општина је први пут увела да стипендију добију и сви ученици основних и средњих школа који имају просек оцена пет, којих је ове године 47.

-У наредним годинама настојаћемо да повећамо обухват стипендиста и сам износ стипендија, јер је улагање у младе најбоља и најисплативија инвестиција која ће нам се вишеструко вратити кроз њихово залагање за своју локалну заједницу-уверен је Томаш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)