У КОНТЕЈНЕРУ САДА ЧЕКАЈУ НОВИ ДОМ: Исповест породице из Костајнице чија се кућа због земљотреса мора срушити до темеља

С. МИШЉЕНОВИЋ

11. 02. 2021. у 08:12

НАДЛЕЖНА комисија за категоризацију и процену штете РС на објектима оштећеним у последњем земљотресу утврдила је да је од 1.490 до сада прегледаних објеката у Општини Костајница 551 видно оштећен, а седам кућа је за рушење јер нису безбедне за боравак људи.

У КОНТЕЈНЕРУ САДА ЧЕКАЈУ НОВИ ДОМ: Исповест породице из Костајнице чија се кућа због земљотреса мора срушити до темеља

Фото Новости

Једна од тих кућа које ће бити до темеља срушене и поново саграђене је и кућа породице Радована Тривунџе.

У разорном земљотресу прошлог децембра који је погодио Петрињу, удаљену двадесетак километара од Костајнице, породица Тривунџа је у неколико минута остала без куће. Све се срушило у тренутку. Зидови како унутаршњи тако и спољни попуцали су. Унутрашњост после земљотреса изгледа као да је у кући вођен рат.

Након што је остала без дома породица Тривунџа је смештена у контејнер Владе РС. Радомир, супруга Радојка, син Далибор и бака Раденка топлину дома заменили су контејнером.

- Добили смо обавештење да нам се кућа руши јер није безбедна за живот. Под редним бројем шест. Седимо у контејнеру и чекамо нови дом. До јуче смо имали кућу, а сад је стигло обавештење да ће је срушити. Купили смо је прошле године и то након 25 година подстанарског живота по туђим кућама. Платили смо је око 30.000 марака. Ставили смо нову столарију и онда земљотрес све однесе - уз уздах за "Новости" каже Радован.

Каже да им сада остаје само велика нада да ће Влада РС да испоштује обећање и направи им нови дом.

- Немамо другог решења него да чекамо - каже Радован.

ОШТЕЋЕЊА Урушена кућа породице Тривунџа, Фото Новости

Породица Тривунџа је прошла велику голготу у рату. Избеглиштво, па сад и земљотрес. Као номади селили су се из куће у кућу, из места у место. Са Баније су бежећи од хрватске војске у "Олуји" отишли у Србију у избеглиштво, па су се вратили у родни крај.

- Након "Олује" смо избегли у Кнић у Србију. Али, искрено, једва смо чекали да се вратимо на нашу Банију - прича супруга Радојка.

ЦВИЈАНОВИЕВА У ПОСЕТИ ПЕТРИЊИ

ПРЕДСЕДНИЦА Српске Жељка Цвијановић посетила је јуче Претрињу, Глину и село Мајске Пољане које је претрпело највећу штету у земљотресу. Она је том приликом поручила да грађани тих места могу рачунати на помоћ РС.

Ова породица је по повратку на подручје Костајнице од завршетка рата променила чак 11 кућа да би се прошле године коначно сви скућили у свом дому.

- Уђемо у једну кућу, па се иселимо. И тако 11 пута у 25 година. Све док нисмо стекли кров над главом. Ево, сад смо опет на почетку. Финансија немамо, а треба ово све издржати. Али ко нас више нешто и пита. Издржаћемо и ово - каже Радојка.

Ове године је породица Тривунџа планирала и велико славље. Син Далибор је намераво да се ожени дугогодишњом девојком. Због тога су и кућу реновирали. Ставили нову столарију, али земљотрес је све уништио.

- Биће свадбе, од ње не одустајемо. Далибор и снајка су заједно. Надамо се да ћемо у нови дом сви заједно. Питање је када, јер то не зависи од нас - каже отац Радован.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)