КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПОДИЖУ И РЕЈТИНГ! Шта политичарима доноси све чешће отварање процеса пред правосуђем и ко је рекордер по броју тужби

С. МИШЉЕНОВИЋ

06. 02. 2021. у 08:12

ОДЛАЗАК Милорада Додика српског члана и председавајућег ПБиХ у Тужилаштво где је давао изјаву у предмету "Икона", само је један од стотину примера подношења пријава против политичара из РС.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПОДИЖУ И РЕЈТИНГ! Шта политичарима доноси све чешће отварање процеса пред правосуђем и ко је рекордер по броју тужби

Станивуковић пред Тужилаштвом / Фото Град Бањалука

Кад се говори о кривичним и другим пријава против политичара РС, списак оних који имају активне пријаве је подугачак. Рекордер је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, који има више од 110 пријава. Станивуковић је и сам поднео на десетине пријава. Додик је недавно изјавио да има око 30 разноразних пријава. Ненад Нешић, лидер ДНС, има кривичну пријаву, Драган Мектић, бивши министар безбедности и посланик у ПБиХ, такође је са пријавом и у судском је процесу...

Саговорници "Новости" кажу да су данас кривичне пријаве постале саставни део политичког живота.

- У Српској влада мишљење да ако политичар нема кривичну пријаву онда не може бити политичар или лидер - каже Драго Вуковић, политички аналитичар.

- Није тајна да многе пријаве стоје у фиокама и ваде се по политичкој потреби. Многобројне кривичне пријаве на адресама политичара не показују снагу државе већ слабост, јер се не решавају - истиче Вуковић.

Он каже да би пресуде по пријавама требало да поправе читав систем у РС, али то на терену није тако.

- Немамо мање корупције или политичаре иза решетака. Код нас се политичари бацају кривичним пријавама као да су обичан папир. У Српској су кривичне пријаве инструмент политике - сматра Вуковић.

Небојша Вукановић, народни посланик и један је од рекордера по броју поднетих пријава али и добијених на своју адресу, каже да је највећи проблем у целој причи правосуђе, где судије и тужиоци не раде свој посао, због чега пријаве падају.

- Многе судије и тужиоци су у фотељама по политичкој линији и због њих пријаве никада не буду отворене - истиче Вукановић.

Он каже да неће одустати од указивања на криминал и подношење кривичних пријава, јер тако остаје траг пред правосуђем и то је одличан почетак за поштеног тужиоца да отвори предмет.

- Иако су многе пријаве званично одбачене, због подношења истих се мање краде у јавном сектору. Правосуђе је највећа мафијашка криминална група у РС - каже Вукановић.

Иванка Марковић, професорка Кривичног права на Правном факултету Универзитета у Бањалуци, каже да се у РС олако одбацују кривичне пријаве и доносе наредбе о обустави истраге.

- Кривичне пријаве су постале део политичког колорита код нас. Многи људи и политичари и не знају шта значи кривица и шта је све кривичним закоником дефинисано као кривично дело. С друге стране, стиче се утисак да нема довољно упорности у проналажењу доказа да је нека кривична пријава заснована на стварним чињеницама и доказима и да је учиињено кривично дело - појашњава Марковићева.

ЗЛОУПОТРЕБЕ И МЕДИЈСКИ ПРОСТОР

МИЛАН Петковић, адвокат и потпредседник НСРС, каже да политичари покушавају подношењем пријава добити медијски простор и политичке поене.

- Ово је на неки начин легално, али се поставља питање злоупотребљавања институција тим пријавама. Политичари морају бити опрезни код подношења пријава - истиче Петковић и додаје да се злоупотребама пријава затрпавају правосуђе и тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)