КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ЦИК БиХ: Поништили резултате у Сребреници и Добоју

С. М.

02. 02. 2021. у 23:15

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ЦИК БиХ: Поништили резултате у Сребреници и Добоју

Хитна седница ЦИК / Фото ЦИК БиХ

СНСД је Тужилаштву БиХ данас упутио кривичну пријаву против чланова Централне изборне комисије (ЦИК) и судија које сматра одговорним за поништавање резултата избора у Сребреници и Добоју.

Саветник за правна питања председника ове странке Марко Шукало истакао је да се овом пријавом штите интереси Републике Српске и стварају претпоставке да правду потраже и пред међународним судовима.

Шукало је рекао да СНСД поштује процедуру, те да заштиту права тражи на свим правосудним инстанцама државне заједнице БиХ, иако у њих нема поверења, те да су за овим потезом посегнули након што им је Суд БиХ одбацио жалбу на одлуку ЦИК.

-СНСД је данас послао кривичну пријаву против шест чланова ЦИК БиХ и троје судија Апелационог суда БиХ. Кривична пријава се односи на кривична дела несавестан рад у служби, кршење закона од стране судија а у вези са кривичним делом изборне преваре, навео је Шукало за РТРС.

Он сматра да је немогуће одговорити на питање кад ће се Тужилаштво изјаснити о овој пријави јер је, како тврди, у БиХ, између осталог, грубо нарушено једно од најважнијих правних начела.

-Шта је један од најважнијих постулата права? Правна сигурност. Е, ње више нема у БиХ. Не знамо шта је следеће што ће се десити Републици Српској и Србима као конститутивном народу у Републици Српској и БиХ,упозорио је Шукало.

Шукало најављује да СНСД припрема и апелацију Уставном суду БиХ као последњој инстанци. Не буду ли задовољни, обратиће се, каже, и Европском суду за људска права.

Подсећања ради ЦИК БИХ је недавно пријавила Милорада Додика српског члана и председавајућег Председништва Тужилаштву БиХ због како су навели вербалног вређања чланице ЦИК БИХ, Вање Бјелице -Прутине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)