ВЕЛИКА ПОМОЋ ЗА СРПСКУ: Додик најавио, пошиљка спаса стиже из Русије

С. М.

29. 01. 2021. у 15:54

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће Република Српска обезбедити око 100.000 вакцина које ће стићи у фебруару из Русије, од различитих произвођача.

ВЕЛИКА ПОМОЋ ЗА СРПСКУ: Додик најавио, пошиљка спаса стиже из Русије

Милорад Додик

Додик је напоменуо да је јуче разговарао са важним људима и да ће се вакцинацији приступити према плану и програму Владе Републике Српске.

- Вакцине ће бити бесплатне и неће бити комерцијализоване и у том погледу не треба да се спекулише, а свим грађанима треба дати могућност избора вакцинисања - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је најавио да ће Република Српска у наредним седмицама бити у прилици да покрене процес вакцинације.

Додик је навео да не зна каква је ситуација у вези са вакцинама у Федерацији БиХ, али да је очигледно да је директним контактима потребно обезбиједити вакцине.

- Најаве које добијамо из ЕУ да ће затворити тржиште вакцина није оптимистично. ЕУ се није снашла ни на почетку пандемије и није се снашла ни око вакцина и то може да буде озбиљан проблем поверења у основне вредности саме ЕУ, а то је пре свега солидарност - оценио је Додик.

На питање зашто само прича о набавци вакцина за Републику Српску, Додик је изјавио да он није председник свих грађана БиХ, већ грађана Републике Српске.

– Ми можемо доћи најбрже до руских вакцина. И пре доласка вакцина из Русије ми ћемо покушати да набавимо друге вакцине, да вакцинишемо здравствене раднике из Републике Српске. Српски сам члан Председништва и покушавам са осталим колегама из Председништва да направим договор о стварима око којих је то могуће, а нисам добио од њих потврду да су спремни да то заједно чинимо. Још увек немамо назнаку када би путем заједничких набавки те вакцине могле да стигну. Ако неко жели Руске вакцине и ако им ја могу помоћи, стављам им се на располагање - поручио је Додик.

Додик је рекао да није оптимистична најава да ће ЕУ затворити тржиште по питању снабдевања вакцинама и да то може бити проблем.

– Кључно је питање борба против пандемије, овим путем се још једном захваљујем здравственим радницима. Ја могу да посведочим напорима које они чине и сматрам да су својим радом допринели доста у борби против короне - нагласио је он.

Када је реч о мигрантској кризи Додик је рекао да се на том проблему такође ради.

– Смештајни капацитети за мигранте су обезбеђни и све су бољи. Влада РС је обезбедила 50 контејнера за смештај миграната - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)