АЛИЈИНИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пометња у странци Демократске акције након недавне пресуде Сакибу Махмуљину

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 01. 2021. у 08:12

АЛИЈИНИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пометња у странци Демократске акције након недавне пресуде Сакибу Махмуљину

Фото АВАЗ

ПРЕДСЕДНИК СДА, Бакир Изетбеговић, под великим је притиском чланства и сарадника, који од њега траже да се "исконтролишу" судски процеси против бивших генерала тзв. Армије БиХ којима се суди за ратне злочине.

Након осуђујуће пресуде од 10 година робије Сакибу Махмуљину за злочине над Србима, у великој паници су Рамиз Дрековић, командант Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ и Атиф Дудаковић, командант Петог корпуса, којима се суди пред Судом БиХ за ратне злочине над Србима, тврде извори "Новости" из дипломатских кругова у Сарајеву.

- Чланство СДА је притисло Изетбеговића да на све стране отпочне офанзиву према српском народу и Републици Српској како би скренуо пажњу да Алијиним ратним генералима следују вишегодишње казне за ратне злочине. Бакир је у великом проблему јер све више чланова СДА му окреће леђа - кажу наши извори.

ПРИТИСАК Бакир Изетбеговић

Фото СДА

Поред муслиманских генерала који су у судницама, Бакир и СДА имају велики проблем са аферама у које су умешани његови најоданији страначки сарадници.

- Фадил Новалић, премијер ФБиХ је на оптуженичкој клупи због афере "Респиратори". Осману Мехмедагићу Осмици директору ОБА БиХ суде по више основа. Асим Сарајлић, један од најближих Бакирових сарадника у СДА је документован како купује гласове - наводе саговорници нашег листа и кажу да Изетбеговић покушава последњим нападима на Србе да скрене пажњу од многобројних судских процеса који ће значајно изменити слику о ратним дешавањима у БиХ, али и нанети велики ударац СДА.

Откуда толико злочинаца

НЕ оптужујем цео српски народ за почињење злочине и геноцид,. За злочине су увек криви појединци, али се Срби морају запитати- откуда толики број злочиначки орјентисаних појединаца међу њима.  Крајње је време да се српски народ суочи са истином- објавио је лидер СДА на свом фејсбук налогу.

Џевад Галијашевић, политички аналитичар, каже да је осуђујућа пресуда Махмуљину срушила матрицу да су Бошњаци једине жртве рата у БиХ. Он истиче да је то потпуно нова ситуација у БиХ, јер се сада Срби први пут могу позивати на званичне пресуде командантима тзв. Армије БиХ за ратне злочине над Србима, и то оне најмонструозније.

- Цео командни врх тзв. Армије БиХ налази се на оптуженичкој клупи пред Судом БиХ и то за ратне злочине над Србима. Када се томе дода и да генерал тзв. Армије БиХ, Расим Делић, већ има осуђујућу пресуду у Хагу, очигледно је да ће они ускоро добити драконске казне за ратне злочине. Ово је пре неколико година било немогуће очекивати, али ипак, истина о стотинама ратних злочина бошњачке војске није могла бити сакривена. Истина, ипак, на крају побеђује - каже Галијашевић.

Он тврди да се пресудом Махмуљину и процесима Дрековићу и Дудаковићу руши и ратно наслеђе Алије Изетбеговића.

- СДА као политичко наслеђе Алије је веома уздрман, а идеологија радикалног ислама коју је заговарао добија и званичне пресуде за ратне злочине над Србима, односно за одсецање глава српским заробљеницима - истиче Галијашевић.

Ненад Стевандић, председавајући Српског клуба у ПБиХ, каже да СДА јесте пред распадом и Изетбеговић у таквој ситуацији потеже једино што зна, а то је да нападне Србе.
- Кад нешто лоше крене Бакиру и СДА, они знају да је једино решење да ударе по Србима - каже Стевандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)