ПОЛИЦАЈЦИ ОПЉАЧКАЛИ МИГРАНТА? Скандал тресе Бањалуку, саслушања у полицији

Novosti online

22. 01. 2021. у 21:08

ПОЛИЦАЈЦИ ОПЉАЧКАЛИ МИГРАНТА? Скандал тресе Бањалуку, саслушања у полицији

Фото: ЕПА

БАЊАЛУЧКА полиција нашла се на стубу срама због пријаве о бескрупулозној крађи мигранта у режији полицијских службеника, која се, према пријави, догодила у бањалучком насељу Лазарево. Иако се пријава није нашла у званичним саопштењима Полицијске управе Бањалука, медији сазнају да је због ње у међувремену саслушан већи број полицајаца и инспектора.

Према наводима из пријаве, полицајци су украли буквално све што је оштећени мигрант имао код себе, а није их спречило ни узалудно преклињање несрећног човека да му не отму и телефон.

- Све се догодило у близини аутобуске станице у Бањалуци. Полицајци су дошли у службеном аутомобилу, изашли и, како тврди мигрант, покупили му све што је имао код себе. Потом су отишли као да се ништа није догодило - открива извор из бањалучке полиције.

Узели и телефон

Полицајци се нису превише обазирали на узалудне молбе мигранта да му оставе барем мобилни телефон, јер је уз помоћ њега комуницирао с трудном супругом, која се налази у другој држави.

Све се догодило у новембру прошле године у Бањалуци, а како до данас није утврђено да се радило о лажној пријави, с разлогом се поставља питање да ли је могуће да полиција и тужилаштво до сада нису утврдили идентитет полицајаца који су обрукали униформу.

Није се могло заташкати

Српскаинфо сазнаје да се пријава о крађи није могла заташкати, јер се радило о мигранту који је јако добро познавао енглески језик и своја права.

- Пријава је схваћена јако озбиљно, а мигрант који је опљачкан није био неписмен. Напротив, радило се о јако елоквентном човеку, који је одлично познавао енглески језик, али и своја права. Након пријаве, у међувремену су саслушани бројни полицајци и инспектори. Све ово је довело до великог огорчења међу онима који немају везе с наводима из пријаве, али су били део истраге и саслушања - објаснио је извор из Полицијске управе Бањалука.

Додаје како никоме није јасно зашто се не може утврдити идентитет полицајаца, иако је мигрант наводно дао и њихов опис.

- Не ради у бањалучкој полицији толики број службеника па да се не може утврдити ко је опљачкао мигранта. Такође, тачно се зна чији је то рејон, па није јасно зашто су саслушавали полицијске службенике из других станица - додао је извор Српскаинфо из бањалучке полиције.

Саслушања

Данијела Мучибабић, портпарол Полицијске управе Бањалука, потврдила је за Српскаинфо да је пријава мигранта запримљена у Полицијској станици Лазарево, те да је саслушано више полицијских службеника.

- Од стране оштећеног лица запримљена је пријава на околности из Вашег упита у полицијској станици Лазарево. У вези с тим саслушано је више полицијских службеника, те је о свим предузетим мерама и радњама обавештено Окружно јавно тужилаштво Бањалука, о чему је и достављен извештај на тужилачку одлуку, у циљу евентуалне квалификације почињеног кривичног дела - изјавила је она.

Како би проверили у којој фази су провере навода из пријаве, те да ли је у међувремену утврђен идентитет осумњиченог полицајца или полицајаца, обратили смо се и бањалучком Окружном јавном тужилаштву.

- Окружном јавном тужилаштву Бањалука дана 21. јануара 2021. године обратили сте се путем емаила и поставили питање: "Да ли је у међувремену поступајући тужилац донео коначну одлуку у предмету по пријави мигранта да су га у Бањалуци опљачкали полицијски службеници 15.11.2020. године?" У складу са чланом 4. и чланом 14. Закона о слободи приступа информацијама (“Службени Гласник” РС бр. 20/01) обавјештавамо Вас: У поменутом предмету није донесена тужилачка одлука, предмет се налази у раду и у фази је провера навода поднесене пријаве - одговорила је портпарол Окружног јавног тужилаштва Бањалука, Маја Ђаковић Видовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Moguće

23.01.2021. 09:08

U sva policijska auta ugrađen je gps. Sve je uvezano u sistem, da se vidi i zna gde se koji nalazi. Pa se lepo može videti koja ili koje vozilo je u to vreme bilo kod autobuske stanice. Osim ako baš u taj odsudni čas nije 'pao sistem'.