ЛУКАЈИЋ У БАЊАЛУЦИ: Пуковник Војске РС после две и по године изручен из Хрватске

С. М.

22. 01. 2021. у 07:13

ЛУКАЈИЋ У БАЊАЛУЦИ: Пуковник Војске РС после две и по године изручен из Хрватске

Дане Лукајић / Фото РТРС

ПУКОВНИК Војске РС у пензији Дане Лукајић, који је у Хрватској у мају 2019. године осуђен на шест година затвора због ратног злочина, пребачен је из Хрватске у затвор у Бањалуци. У Судској полицији РС "Новостима" је речено да су Лукајића преузели са граничног прелаза Велика Кладуша.

Лукајићу је Жупанијски суд у Загребу на терет ставио ратни злочин над заробљеницима на Мањачи код Бањалуке из 1992. године. Осим по командној одговорности, оптужен је и да је лично малтретирао заробљенике. Ухапшен је 30. јуна 2018. године у Личком Петровом Селу док је путовао на обележавање Дана сећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић - Јадовно - Паг.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, каже за "Новости" да је случај пуковника Лукајића класични пример, пре свега монтиране оптужнице, па онда и саме пресуде.

Душан Басташић, председник Удружења "Јадовно 1941", каже да ће делегација овог удружења посетити пуковника чим прође период изолације због короне.

- Институције РС као и Удружење били су нон-стоп уз пуковника и породицу и максимално смо помагали да се пребаци у РС. Нажалост, невин човек је у затвору, али сад је у Бањалуци а не у Загребу, каже Басташић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)