ДОДИК ПИШЕ ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: Замолићу Вучића да део вакцина додели Републици Српској

С.М.

19. 01. 2021. у 11:36

ДОДИК ПИШЕ ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ: Замолићу Вучића да део вакцина додели Републици Српској

Фото: Принтскрин

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за да ће данас замолити председника Србије Александра Вучића да део вакцина против вируса корона додели Републици Српској.

- Данас ћу послати писмо Александру Вучићу и замолити га да један део количине вакцина додели Републици Српској, како би и Српска почела с вакцинацијом. Сматрам да је то неопходно, имајући у виду да је овде све израженији интерес одређеног броја људи за вакцинацију, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Србија, у којој је данас почела масовна вакцинација становништва, на најбољи могући начин обезбедила вакцине против вируса корона, те да се очигледно није ослањала на колективне набавке као што је случај са БиХ.

- Република Српске је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи, рекао је Додик за СРНУ.

Додик сматра да је од земаља, које су успеле да вакцинишу значајан дио свог становништва, крајње некоректно да се на овај начин односе према земљама као што је БиХ.

Он је нагласио да успех који је Србија постигла у вези с обезбјеђивањем различитих вакцина и општу вакцинацију у коју креће данас свакако је огроман и у том погледу може да буде земља лидер.

Додик је истакао да је систем "Ковакс" очигледно у колапсу, те да нико нема информације када ће вакцина стићи у БиХ.

-О томе може само да се нагађа, дају се оквиру који су широки и велики. Мислим да то није поштено према БиХ и свим њеним грађанима. Неуспех у томе говори колико су те заједничке набавке биле погрешна прича, оценио је Додик.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ сматра да је на овај начин онемогућено да се различити фактори и субјекти у Републици Српској, попут ресорног министарства, појаве као купац вакцина.

- Уместо тога, натерали су нас у тај заједнички програм, који уопште не функционише и представља брану за успешну набавку вакцина - закључио је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)