НА ПОМОЛУ РАСКОЛ У ОПОЗИЦИЈИ СРПСКЕ: Да ли је озбиљно уздрман политички блок који годинама жели промену власти у РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 01. 2021. у 08:12

НА ПОМОЛУ РАСКОЛ  У ОПОЗИЦИЈИ СРПСКЕ: Да ли је озбиљно уздрман политички блок који годинама жели промену власти у РС

Фото Новости

ПОРУКЕ посланика Небојше Вукановића да СДС и ПДП праве грешку, јер га заобилазе приликом састанака тих опозиционих странака, показале су да је опозициони блоку у Српској у раскораку.

Вукановић поручује да би због лоших порука из Српске демократске странке и Партије демократског прогреса могао ићи у другој опозиционој колини на предстојећим изборима.

Тако је победа опозиције у Бањалуци, као најјачи утисак протеклих избора сад већ у другом плану јер су иступи Вукановића, иначе, најгласнијег и најпопуларијег опозиционара у РС, уз Драшка Станивуковића и Јелену Тривић, донела озбиљну главобољу опозиционом блоку РС.

ДОГОВОР Састанак делегација СДС И ПДП, Фото СДС

Професор Драго Вуковић, политички аналитичар, каже да, када је реч о опозицији у РС, нису уопште спорни напори да се промени власт, већ се ради о неспособности ове политичке групације да то и уради.

- Већ дуже време имамо слабу и неуједињену опозицију, и то је кључни фактор њеног неуспеха на протеклим и оним ранијим изборима. Није довољно имати жељу, реторику и критику. Снага опозиције треба да буде у њеним програмима, и најбољим кадровима - истиче Вуковић.

ПОДРШКА ГРАЂАНА НАЈБИТНИЈА

НЕБОЈША Вукановић посланик у НС РС каже да је последњим потезима СДС и ПДП маргинализован.

- Нисам толико безначајан на политичкој сцени и сматрам да се тешко могу правити суштински договори у опозицији, а да будем заобиђен. Мени је најважнији пулс народа који је имао позитивне коментаре на мој став. Што се тиче опозиције у две колоне, па, што да не. У Црној Гори су ишли у три, па су победили Ђукановића - поручио је Вукановић.

Он каже да позиција у РС није уједињена око одређених програма и циљева.

- Није довољно рећи да власт не ваља и да је треба рушити. Опозиција се заноси неким променама које су се десиле 2020. Али то нису биле суштинске промене које су показале снагу опозиције. Станивуковић, Тривићева и Петровић више показују персоналну од снаге странака којима припадају. Може свакако бити индикативно да у овим садашњим активностима заобилазе Небојшу Вукановића, који није тако безначајан фактор посебно у Херцеговини - каже Вуковић.

Из СДС и ПДП након прозивки Небојше Вукановића да га маргинализују и заобилазе, ипак, стају на лопту.

Милан Миличевић, председник ГО СДС, каже да постоји амбиција код многих у опозицији, али треба да пронађу заједнички интерес.

- Наш интерес је победа на изборима. Партије СДС и ПДП су формално костур опозиције, али нама је потребан фронт људи. Само са препознатљивим кандидатима може доћи до промене власти. Потребни су нам квалитетни људи да наставимо талас промена који се десио у Бањалуци. Вукановић је један од оних који треба да буду у врху опозиције - каже Миличевић.

Перица Бундало, члан Председништва ПДП, каже да Вукановић није био на састанку СДС и ПДП јер је то страначки састанак, а не састанак опозиције у РС.

- Погрешна слика се ствара и опозиција је јединствена. То што је нечија сујета повређена и амбиција угрожене не може се одразити на читаву опозицију. Ко је већи опозиционар, не мери се количином изговорених речи већ тежином истих - поручио је Бундало.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)