НА ПОМОЛУ ПОСТИЗБОРНА БОМБА У ДЕРВЕНТИ: СДС преузима од СНСД скупштинску већину?!

Нинко ЂУРИЋ

11. 01. 2021. у 23:59

НА ПОМОЛУ ПОСТИЗБОРНА БОМБА У ДЕРВЕНТИ: СДС преузима од СНСД скупштинску већину?!

Фото: Н. Ђурић

ПОСТ изборна грозница увелико тресе Дервенту, а права „бомба“ би могла да одјекне на за уторак заказаној конститутивној седници овдашњег локалног парламента, када ће се тек сазнати ко, заправо, има скупштинску већину-владајући СНСД (8 одборника) или опозициони СДС (6).

Добро упућени извори „Новости“, као и сами водећи људи ове две најаче странке у граду на Укрини тврде да је више него грчевита борба ко ће стећи преломног и владајућег-петнаестог одборника, од укупно њих 29.

Подсетимо, СДС је на протеклим изборима приредио једно од највећих изненађења када је његов кандидат за начелника општине, Владо Ковачевић, са више од 400 гласова „домаћих“ Дервенћана иза себе оставио СНСД-овог и актуелног начелника Милорада Симића. Међутим, СДС је, ипак, остао без позиције челног човека општине након што су пребројани гласова у такозваним врећама из иностранства. Симић је остао у петом мандату начелника након пристиглих 1.064 гласова путем поште, наспрам 403 колико је добио Ковачевић. Симић је у укупном скору са 6.981 (редовних 5.689) победио Ковачевића са 6.599 (6.106).

Да је реално да би СДС могао да узврати ударац и Симића остави без скупштинске већине, ту могућност не искључује ни Игор Жунић, на републичком и општинском нивоу високи функционер СНСД-а.

-Тачно је да су нам неки новоизабрани одборници, из коалиционих странака на које смо рачунали, окренули леђа. Тачније да у овом тренутку за скуштинску већину немамо довољних 15 одборника. Ипак, све ће се знати на самој конститутивној седници СО, али не би ме изненадило супротна страна састави већину-каже, за „Новости“, Жунић.

У ИГРИ ПАРЕ, ФУНКЦИЈЕ, ЗЕМЉИШТЕ!...

ДА је, након четири изборна циклуса, врло могућ губитак скупштинске већине, Игор Жунић образлаже, наводним, „великим играма и интерсима“.

-Имамо сазнања да су с друге стране у оптицају велике паре и функције. На мети оних који желе да саставе нову скупштинску већину, наводно, је и атрактивно земљиште у индустријској зони и другим деловима града-каже Жунић.

Бранко Катанић, челник СДС-а, сматра да је то својеврсни „америчко-једнострани“ угао гледања.

-Поготово је изненађујућа и недопустива Жунићева квалификација на друштвеним мрежама да „бандити“ покушавају да саставе скупштинску већину. Када то чини СНСД то су онда поштењачине, а када други онда су то „бандити“. Срамно и недопустиво од Жунића, који је, како сазнајемо, на тапету тужилаштва у вези махинација са гласовима из иностранства-категоричан је Катанић.

С друге стране, Бранко Катанић, председник дервентског СДС-а, потврдио нам је да би ова странка с ПДП-ом, као старим, и неким новим коалиционим партнерима могла да преузме скупштинско кормило.

-Да желе са нама да праве нову скупштинску већину само нам се јавило више одборника и странака. Незадовољних стањем у својим срединама или у чврстом определењу да народ хоће промене. Који су то одборници и странке знаће се дефинитивно у уторак на конститутивној седници-оптимиста је Катанић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)