СТРАНКАМА ИЗ БУЏЕТА 282 МИЛИОНА КМ: Централна изборна комисија БиХ завршила извештај о финансирању политичких партија

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 01. 2021. у 07:25

СТРАНКАМА ИЗ БУЏЕТА 282 МИЛИОНА КМ: Централна изборна комисија БиХ завршила извештај о финансирању политичких партија

Фото Новости

У ПЕРИОДУ од 2004. до 2018. године из буџета свих нивоа власти политичким партијама у БиХ је исплаћено 281,9 милиона КМ.

Просечно, на годишњем нивоу, партије у БиХ добију око 20 милиона буџетског новца. Када се на цифру од 282 милиона дода и издатак за 2019. и 2020. годину, а које још нису обрађене од стране ЦИК, дође се до бројке од око 320 милиона КМ буџетских средстава које се дају партијама.

Извештај ЦИК БиХ о финансијском пословању партија у БиХ за 2018. годину биће и на дневном реду Парламента БиХ. Док су многим политичарима пуна уста како они раде у корист народа, а не због новца, ниједна странка у БиХ се није одрекла буџетских средстава већ их дапаче радо узимају.

РЕКОРДЕР СДА

ПРЕМА подацима ЦИК БиХ највише новца из буџета у 2018. години добила је СДА чак 3,5 милиона марака. Затим следи СНСД са око два милиона, СДС је добио 1,8 милиона КМ, ПДП 700.000, ХДЗ БиХ 1,8 милиона КМ, а СДП око 1,6 милиона КМ...

Када се гледа званична структура прихода странака, јасно стоји да новац из буџета представља више од 70 одсто укупних прихода свих странака. Другим речима странке постоје јер имају приходе из буџета, чланарине и донације, кажу саговорници "Новости".

УПОЗОРЕЊЕ Велизар Антић, Фото БН ТВ

Наши саговорници истичу да је бројка која је до сада отишла према партијама у БиХ сигурно већа од милијарду марака, јер не треба заборавити јавна предузећа и институције које су годинама у рукама странака и из којих се извлаче милиони марака.

КОМШИЋ САМО У БУЏЕТ ГЛЕДА

КАДА се говори о странкама којима су буџетска средства највећи извор зараде, ту су рекордери из Демократске фронте на чијем челу је Жељко Комшић, хрватски члан ПБиХ. Наиме, ДФ је пријавио укупни приход за 2018. од 1,16 милиона КМ, а из буџета су добили 1,11 милиона КМ буџетских прихода

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да није проблем финансирање партија из буџета, већ управо разноразни други начини финансирања.

- Ти недозвољени извори финансирања долазе из разних центара моћи и лоби група који касније имају утицај на доношење одлука политичких партија у њихову корист, а не у корист грађана. Такође, проблем је што се велики број, пре свега јавних предузећа, користи за финансирање политичких партија. Тако се индиректно користе ресурси јавних предузећа за остваривање користи, пре свега, владајућих политичких партија. Тај део финансирања је велики проблем, док оно регуларно које долази из буџета није - појашњава Антић.

Ивана Корајлић, извршна директорка "Транспаренси Интернешнела", каже да се буџетска средства за странке прате како се троше, али проблем настаје код приказивања осталих прихода странака и њихових трошкова.

- Странке су заштићене код ревизија, јер могу да послују у готовини и не пријављују све изворе прихода. Политичари у БиХ не желе да се уводи већа транспарентност у контроли средстава које добијају странке, па се због тога и касни пар година са финансијском ревизијом рада партија - појашњава Корајлићева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)