ИМЕ СЛОБОДЕ ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА: Потресне речи владике Сергија - За њу су гинули најбољи, сетимо се таме ропских ноћи

Новости онлине

09. 01. 2021. у 13:31

ЊЕГОВО преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је да треба чувати Републику Српску, која ће бити све док је Срба, јер само они који памте своју прошлост могу имати будућност.

ИМЕ СЛОБОДЕ ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА: Потресне речи владике Сергија - За њу су гинули најбољи, сетимо се таме ропских ноћи

Фото: Епархија бихаћко-петровачка

- Сетимо ли се наших предака који су векове провели у тами ропских ноћи, тек тада ћемо знати шта Република Српска истински значи онима који је воле. Значи им слободу, мир, достојанство, спокој - рекао је владика у беседи објављеној на сајту Епархије поводом Дана Републике Српске.

Он је истакао да ће Република Српска трајати све док је оних који је поштују.

- Ми Срби знамо да смо свој слободарски дух, наслеђен од предака, уткали у жељу за слободом, а име те слободе данас је Република Српска. Зато, памтећи Српску морамо памтити оне који су је створили, не дајући времену да њихова свијетла имена прекрије заборав. Како будемо памтили њих, тако нека и ми будемо запамћени - рекао је епископ Сергије.

Владика је додао да свако понаособ својим радом треба да чини да Република Српска буде боља.

- Да је Република Српска створена да би једном нестала, не би за њу гинули најбољи. Зато ће Српска трајати све док је оних који је поштују, а таквих ће бити чак и онда када у вјечност преселе сви они који су је стварали и били сведоци њеног раста и трајања - рекао је владика.

Он је додао да је радост сваке године другачија, али је повод исти - рођендан Републике Српске, њено постојање и крсна слава, те да ће бити Срба све док је оних који воле Српску.

- Док волимо и чувамо Српску, дотле ће бити и нас у овој земљи коју је натопила крв наших предака. У њихово и у име оних који ће тек доћи, учинимо је бољом, богатијом, снажнијом и праведнијом, да би нам вјечно трајала, да би у њој слободно и са радошћу живели потомци оних истих чији смо слободарски сан већ одсањали - навео је епископ бихаћко-петровачки.

Владика је нагласио да Српска никада није била претња никоме и ничему, и нико не треба да страхује што она постоји, па је зато не може уништити мржња других, већ само могу ослабити унутрашње поделе.

- Када год имамо различита мишљења о многим питањима, никада, ни на трен, њу не доводимо у питање, јер док имамо Српску, имамо где и живети и стварати, рађати се и умирати - закључио је владика Сергије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)