ПОЛИЦИЈА ПРОТИВ СТАНИВУКОВИЋА ПОДНЕЛА 117 ПРИЈАВА: Министар Лукач „објаснио” о чему се ради

Novosti online

06. 01. 2021. у 15:17

ПОЛИЦИЈА ПРОТИВ СТАНИВУКОВИЋА ПОДНЕЛА 117 ПРИЈАВА: Министар Лукач „објаснио” о чему се ради

Фото: Принтскрин

МИНИСТАР унутрашњих послова Српске Драган Лукач одговорио је на питање шефу Клуба посланика СДС у Народној скупштини Миладину Станићу, који га је 1. децембра питао за више од 100 пријава против бившег посланика, а сада градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

- Господине Лукач, да ли је вама као министру и човеку нормално да један од наших народних посланика добије из ваше режимске полиције 117 разно разних пријава и да ли је то вама пут да победи за градоначелника Бањалуке или је то типичан израз режимског односа према политичким неистомишљеницима? Да ли сте ви заступник таквих режимских репресија према политичким неистомишљеницима и ако нисте, ко ће од ваших сарадника бити кажњен зато што је поднео неосноване пријаве и да ли је посао полиције да ради само обрачун са политичким неистомишљеницима? - питао је Станић на 13. седници.

Фото: Огњен Матавуљ

У одговору министра Лукача, који се може прочитати и на сајту Народне скупштине Републике Српске су цитирани прописи по којима полиција поступа, уз тврдњу да то чини исто према свим грађанима.

– Делокруг, основи организације и руковођење у Министарству унутрашњих послова дефинисани су Законом о полицији и унутрашњим пословима. Наведеним Законом дефинисани су полицијски послови, као оперативно-стручни послови којима се, између осталог, обезбеђује: спречавање вршења кривичних дела, откривање кривичних дела и прекршаја, одржавање јавног реда и мира итд. Овлашћења полицијских службеника прописана су и Законом о кривичном поступку РС и БиХ, Законом о прекршајима Републике Српске и другим законима – наводи Лукач.

Напомиње да су полицијски службеници, уколико приме пријаву или на други начин дођу до сазнања о извршењу кривичног дела које се гони по службеној дужности, сходно Закону о кривичном поступку РС, дужни о наведеним сазнањима обавестити надлежног тужиоца, те у сарадњи и уз надзор надлежног тужиоца, предузети потребне мере и радње у циљу документовања и расветљавања предметног кривичног дела.

– Наглашавамо да је у складу са наведеним законским прописом, за предузимање одређених истражних радњи поред сагласности тужиоца неопходно прибавити и наредбу надлежног суда (вршење претреса, одузимање предмета и сл.) Такође, у складу са Законом о кривичном поступку РС, полицијски службеници су у законом предвиђеним роковима дужни доставити писмени извештај о почињеном кривичном делу односно о откривању извршиоца, те уз исти доставити све прикупљене доказе и обавештења – пише у одговору министра.

Исто тако, уколико полицијски службеници у складу са позитивно-правним прописима, приликом обављања послова и задатака из своје надлежности дођу до сазнања која указују на постојање чињеница да су у понашању одређеног лица остварена обележја извршења прекршаја, а чије процесуирање је у надлежности полицијских службеника, Лукач наглашава да су дужни такве чињенице на одговарајући начин документовати и у складу са Законом о прекршајима предузети мере на покретању прекршајног поступка.

– У складу са наведеним законским прописом прекршајни поступак се покреће издавањем прекршајног налога или подношењем захтева за покретање прекршајног поступка, а истим законом прописани су услови и начин издавања прекршајног налога, односно начин покретања прекршајног поступка путем подношења захтева за покретање прекршајног поступка. Важно је напоменути да се након подношења захтева за покретање прекршајног поступка све процесне радње спроводе од стране надлежног суда те након спроведеног претреса суд доноси одлуку о одговорности окривљеног. Исто тако, свако лице против којег је прекршајни поступак покренут издавањем прекршајног налога има законску могућност да затражи судско одлучивање по наведеном прекршајном налогу, након чега се такође, даљи поступак спроводи од стране надлежног суда те суд одлучује о прекршајној одговорности – поручује министар.

Тврди да полицајци МУП РС предузимају мере и радње из своје надлежности у погледу кривичног и прекршајног процесуирања за све особе за које се утврди постојање основа сумње да су извршили кривично дело, односно прекршај, без обзира на њихов друштвено – политички статус или припадност одређеној друштвеној групи или организацији, уз строго придржавање начела законитости и објективности.

(Српскаинфо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)