БАКИРОВ УДАР НА СРБЕ НА БАДЊИ ДАН: СДА изнела скандалозан захтев Тужилаштву БиХ

Танјуг

06. 01. 2021. у 13:09

НАЈУТИЦАЈНИЈА муслиманска партија у БиХ, Странка демократске акције Бакира Изетбеговића, позвала је данас Тужилаштво БиХ да, како наводе, "коначно процесуира" организаторе обележавања 9. јануара у Републици Српско, дана тог ентитета БиХ.

БАКИРОВ УДАР НА СРБЕ НА БАДЊИ ДАН: СДА изнела скандалозан захтев Тужилаштву БиХ

Фото: ЕПА

Република Српска традиционално 9. јануара обележава Дан Републике, који је, међутим, Уставни суд БиХ прогласио неуставним.

Српшки члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је јуче најавио да ће Република Српска и овог 9. јануара обележити Дан Републике.

СДА је позвала и Савет за имплементацију мира (ПИЦ) и Високог представника у БиХ да реагују због, како тврде, "неупитног подривања дејтонског уставноправног поретка".

У саопштењу СДА БиХ се, између осталог, наводи да према одлуци Уставног суда 9. јануар не може бити "дан ентитета РС", као и да организовање прославе, упркос томе, предстаља кривично дело за које је предвиђена казна затвора од шест месеци до пет година затвора.

Од ПИЦ-а и ОХР се захтева да зауставе, како се наводи, "тотални насртај из РС-а на уставни поредак БиХ", јер је, истиче се, "очигледно да је досадашњи попустљив и у појединим тренуцима кукавички однос ПИЦ-а и ОХР-а само охрабрио политичко силеџијство Странке незавиисних социјалдемократа (СНСД-а)", владајуће партије Милорада Додика у РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Rašo

06.01.2021. 17:26

Добро је Бакире, знамо ми да према вашим мерилима Срби немају право ни да дишу ни да постоје али се ти не питаш за то. Управо због тога смо и створили нашу Републику Српску а ти кмечи колико ти је воља!

Dragan

06.01.2021. 21:02

Bakir treba da slavi Pravoslavni Badnji Dan i Bozic,pradeda mu bio Pravoslavac pa se milom.ili silom POTURCIO. Treba da proveri DNK koje mu je poreklo,to moze da mu urade Amerikanci. Ti su najgori Srbomrsci ,pokatoliceni Srbi "USTASE" i Srpske poturice. Najvece izdajice Srpskog naroda.

buki

07.01.2021. 01:12

Blago njima kada im ustavni poredak u Crnoj Gori ruše naši pisci i pesnici, a u BiH proslava dana Republike Srpske. E da nam je njihovih briga, nego nas proteraše, popališe imanja, oduzeše imovinu, a mnoge i poubijaše. I nije im dosta, nego posle svega ne smemo ni da pričamo, a kamo li da nešto slavimo. I kiseonik iz vazduha bi nam ukinuli da mogu, ali im ne vredi, jer smo žilav narod. Uspeli smo da vaskrsnemo i posle ustaškog genocida, pa ćemo i Bakirove glavoseče nekako nadživeti. Samo sloga Srbina spašava.

Dragan R

07.01.2021. 11:05

Venecijanska komisija je označila Dan Republike Srpske kao diskriminatorski jer je "utemeljen na istorijskim događajima koji su značajni i važni za samo jedan narod u RS-u, odnosno za srpski narod'', a iz istih razloga (da nije prihvatljiv za sve građane RS, odnosno za muslimane i Hrvate u BiH) Ustavni sud BiH je obeležavanje 9. Januara kao dana RS proglasio neustavnim. Realno nema se šta zameriti ovom stavu Venecijanske komisije (čitaj EU) i Ustavnog suda BiH. Problem je u tome što svako pravilo, ili princip, mora da važi za sve podjednako. Koliko je 9. Januar kao Dan Republike Srpske neprihvatljiv za muslimane i Hrvate u BiH, isto toliko je 1. Mart kao Dan nezavisnosti BiH, koji se slavi u muslimansko-hrvatskom delu BiH neprihvatljiv za Srbe. Da podsetim, tog dana je, protivno tada važećem Ustavu SR BiH i protivno volji srpskog naroda u BiH održan referendum o nezavisnosti BiH. Ako je BiH zaista jedna država onda u čitavoj BiH moraju da važe ista pravila i principi i ako je 9. Januar kao Dan RS neustavan, onda je i 1. Mart kao dan nezavisnosti BiH takođe neustavan. Ovo što se zadnjih blizu 30 godina dešava u BiH, gde za jedne (muslimani i delom Hrvati) važe jedna pravila, a za druge (Srbi) neka sdasvim druga, je samo još jedan dokaz da je BiH nemoguća država u kojoj Srbi i pored najbolje volje i spremnosti na svaki kompromis, jednostavno nemaju šta da traže.

VELIKA SRBIJA

07.01.2021. 13:13

Увек ћемо славити 9. Јануар, Дан Републике Српске. Предлажем да се и у Србији почне славити 9. Јануар Дан Републике Српске.

dr Milan Lekić

07.01.2021. 16:08

Сваки народ има своју историјску духовну и културну традицију, што се поштује. Постоје ствари у одређеним културама које немају цијену, за које се жртвује све. За наш народ, Свети Стефан је најстарији и најважнији симбол српске државотворности. Муслимаски и хрватски нституционални отпор у БиХ око избора датума државности РС последица је неразумљивог страха од оживљавања сјећања на вјековну заједничку традицију српског народа све три вјере у Босни - која се после Берлинског конгреса систематски и пажљиво скрива. Не само у БиХ и Ц. Гори, већ и у Србији. О чему је ријеч? Познато је да је Свети Стефан заштитник српске средњевековне државе. Тог свеца, патрон Источно Ромејског царства, по одобрењу византијског цара и патријарха онда када је постао први српски независни "архонт Далмације и градова" (вероватно и стратег) преузео је Стефан Војислав/Доброслав/Доброња 1040. године. Војислав је чукундјед Стефана Немање великог кнеза Далмације, Захумља, Босне, Травуније, Диоклије, Раса (Теодосије 13 в., изд. Беч 1794). Подсетимо се, Војислав је рођен у Захумљу (Борчани у Рашком-Дувањском пољу – Дукљанин; Луки, Вељацима, Неретви – дубровачки анали и грбовник, српски средњевјековни љетописи), дакле у околини Међугорја. У средњем вијеку, на Дан Светог Стефана диљем Српске земље (Србије-Далмације – Скилица, Комнина, Хонијат) одржаване су витешке игре од Сења до Призрена царског (Гласник земаљског музеја БиХ, ГЗМ, 4, 1892, с. 454-455). Била је то заједничка слава некада једног народа...