ОДЛУЧУЈУ И НЕЗАВИСНИ: Постизборна комбинаторика од Романије до Требиња

Р. МИЛОВИЋ

04. 01. 2021. у 20:55

ОДЛУЧУЈУ И НЕЗАВИСНИ: Постизборна комбинаторика од Романије до Требиња

Фото Д. Цураћ

ПО објављивању званичних резултата са минулих избора за одборнике и начелнике, од Романије, па уз Дрину до Требиња, начелнике општина је у 11 градова добио СНСД -Милорад Додик, а СДС у Билећи, Чајничу, Љубињу и Сокоцу.

Но овим су само формално-правно завршени избори на којима су грађани изабрали одборнике и начелнике у Општинама. Сад ти „изабрани“ без „кутија“, бирају по свом нахођењу са ким ће у коалицију. У данима пред нама тек предстоји избор законодавне власти (председника и потпредседника Скупштина општина),извршне у коју спадају - заменик начелника, па начелници за привреду, финансије, друштвене делатности..., а потом и избор Управних и Надзорних одбора у чијим рукама ће се наћи, будућа судбина, досадашњих директора итд.

У Гацку, где је СНСД први пут изборио место начелника, Огњену Милинковићу неће бити лако владати, јер се не зна којем ће се „царству“ приклонити одборници СПС и ДНС. Ако стану уз СДС и ПДП, тада Милинковић губи већину у СО Гацко. Као „јаје –јајету“ личи судбина Милована Бјелице (СДС) у Сокоцу, а „климаво“ је и Горану Караџићу(СДС) у Чајничу, Веселину Вујовићу (СДС) у Билећи, Стеву Драпићу (СДС) у Љубињу, али и Младену Ђуревићу (СНСД) у Вишеграду. Овим, додатно расте сена ДНС и СПС.

Постизборна пијаца посебно је драматична у Билећи и Вишеграду, у којима се у локалном парламенту налази по осам партија са једним одборником. Ти „кечеви“ће коло да воде и одређују судбину већине, не само у ове две Општине. „Кечева“ је и у Чаничу - 6, Новом Горажду и Хан Пијеску – по 5, Рудом - 4 и тако редом.

Занимљиво је да на Палама, где се такмичило 26 партија и коалиција, њих чак 18 није добило ни један глас. Тако је и у Рогатици, где је уписано осам „нула“.

Занимљивости ових избора је и да је на Палама „нулу“ добила „Прва Српска демократска странка“ састављена од оснивача СДС, а у Гацку изборила место за једног одборника.

На подручју 15 општина Романије, Старе и Источне Херцеговине, само су три појединца, као независни кандидати, добили поверење грађана - Момир Гвозденовић у Требињу, Миладинка Зекић на Сокоцу и Павле Голијанин у Хан Пијеску. И они ће се и те како питати код прављења скупштинских већина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)