ПОМЕН ЗА 56 СРБА: У Горњој Јошаници код Фоче већ 27 година оплакују своје

Р. Миловић

19. 12. 2020. у 15:09

СВАКОГ Никољдана, од 1992. године, мештани села Горња Јошаница код Фоче, већ 27 година, оплакују својих 56 мештана, мучки, на препад , покланих и убијених од стране „Зелених беретки“ из Горажда, којима је командовао Хаџо Ефендић, послератни амбасадор БиХ у Аустрији.

ПОМЕН ЗА 56 СРБА: У Горњој Јошаници код Фоче већ 27 година оплакују своје

Фото: Р. Миловић

- Пред Суд правде, за овај злочин, још нико није процесуиран иако смо уредну документацију давно доставили Тужилаштву у Требињу, а потом и Тужилаштву БиХ каже за „Новости“ Душанка Вишњић, сада Лаловић, која је имала срећу да се уз неколико других мештана, спаси пред најездом усташа из Горажда.

На Никољдан, крсну славу, већине Јошаничких домаћинстава, зором су у село упале „зелене беретке“, бојовници Алије Изетбеговића, који су тада убили и 21 жену, троје малолетне деце и 32 мушке чељади.

- На телу моје сестре Јеле сам видео три убода ножем у стомак и врат, а зет Миладин Вишњић је од стопала до појаса, сечен ножевима и преклан. Једној девојчици је разбијена глава, већина осталих мештана заклана, а мало ко је страдао од метка. Сва њихова тела су након масакра донета у Фочанску болницу где сам радио на хируршком одељењу и све то фотографисао. Чувам те фотографије, као документ за Суд, али суђење се не одржава - каже за наш лист Славко Ђорђевић, сада болничар у пензији.

Фото: Р. Миловић

У сећање на жртве, у Горњој Јошаници су мештани подигли цркву-молитвено место недужним  жртвама кољача из Гортажда, где су и овог Никољдана, одржали помен уз свеће и венце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)