У ДОБОЈУ НАЈАВЉУЈУ БЛОКАДЕ: ЦИК БиХ изузео три изборне јединице у РС из одлуке о потврђивању резултата

Љ. ЂУРИЋ

17. 12. 2020. у 07:12

У ДОБОЈУ НАЈАВЉУЈУ БЛОКАДЕ: ЦИК БиХ изузео три изборне јединице у РС из одлуке о потврђивању резултата

Ненад Палексић, председник ГИК Добој / Фото Љ. Ђ.

ДОБОЈ и Сребреница су све ближи поништењу локалних избора одржаних 15. новембра, јер Централна изборна комисија није за ове две изборне јединице потврдила изборне резултате.

За Скупштину града Зворника такође нису потврђени резултати, али је то због процедуралних разлога, односно чека се само да истекне рок о правоснажности одлуке.

Одлука ЦИК БиХ, која је донета на седници истеком последњег дана за потврђивање резултата, односи се на 64 општинска већа у Федерацији БиХ, 55 СО у Српској, 119 начелника општина у БиХ, 14 градских већа у ФБиХ, пет скупштина градова у РС, 21 градоначелника у БиХ и Скупштину Брчко дистрикта.

Образложење за изостављање Добоја и Сребренице је да ће се они потврдити допунском одлуком када се стекну законски услови.

Док у случају Сребренице није било већих проблема на бирачким местима и одлука ће, по свему судећи, бити политичка због спорења о гласачима са спорним документима и гласовима из иностранства, када је у питању Добој ситуација је доста комплекснија.

Наиме, ЦИК је од Градске изборне комисије још 20. новембра тражио да се изјасни шта је предузела по приговорима посматрача СДС на девет бирачких места и ПДП на 38 места.

- Доставили смо одговор ЦИК-у са свим доказима да су, упркос свим епидемиолошким препрекама и радњама приређеним од стране подносиоца захтева за поништавање избора, избори успешно спроведени. Докази показују да смо испоштовали правила и процедуре прописане Изборним законом и подзаконским прописима - изјавио је председник ГИК Добој Ненад Палексић.

Уколико и уследи одлука о поништењу и понављању избора у Добоју, из ГИК не очекују да ће се то односити на свих 106 бирачких места.

- У сваком случају захтеваћемо измену прописа када су у питању одређивање локација бирачких места и присуство посматрача. У противном, уколико ЦИК не реагује и не измени досадашње прописе, ГИК неће моћи на себе преузети обавезу да изборе спроведе - каже Палексић.

Информације до којих је дошао наш лист су да још увек актуелне власти у Добоју након одбијања да се потврде резултати избора у овом граду планирају организовање протеста, које би укључиле и потпуну блокаду Добоја.

БЛОКАДА

ЦИК је овом одлуком сахранио демократију у Добоју, Српској и БиХ. Његова срамна одлука неће блокирати само развој Добоја, вратиће им се као бумеранг блокирањем целе БиХ, каже функционер СНСД у Добоју Александар Гогановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)