ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ: Влада испунила све да Српска добије 400.000 доза вакцине

С. М.

16. 12. 2020. у 16:43

ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ: Влада испунила све да Српска добије 400.000 доза вакцине

Фото Д. Поздеровић

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада Српске пре више од два месеца уплатила аванс од 2,5 милиона КМ, а у понедељак, 14. децембра и остатак од 5,7 милиона КМ, те да је на тај начин у потпуности исплаћен износ за 400.000 доза вакцине против вируса корона које треба да добије Република Српска.Вишковић је нагласио да је Српска у програму са још 80 земаља у Европи и свету, те да је Влада Српске у том смислу све урадила.

- Као што је већ познато, вакцине се примају у две дозе, значи то је негде за око 200.000 становника Српске. То је оно што у овом моменту раде све земље, односно то је негде за 20 одсто популације и ми смо у том програму - поручио је Вишковић.

Он се нада да ће дистрибуција вакцина почети већ у наредном периоду.

- Тешко је сада говорити о некој процени да ли ће то бити за седам, 10 или 15 дана, није све до нас - рекао је Вишковић у изјави за медије.

Он је поновио да је Српска испунила све што је било до ње, те да се од произвођача очекује испорука вакцина.Вишковић је рекао да ће људи који воде овај програм одлучити од ког произвођача ће набавити ову количину вакцина.

- Могуће је да ће то бити од свих произвођача одређена количина, јер напросто у овом моменту ниједан произвођач нема количину која се тражи на тржишту. А буквално цели свет у овом моменту тражи те вакцине и каква вакцина буде испоручена осталим земљама које се налазе у том програму, а реч је о 80 земаља, таква ће бити испоручена и за БиХ, односно Српску - појаснио је Вишковић.

Вишковић је навео да Српска, поред програма "Ковакс" који ради са ЕУ, ради и са Руском Федерацијом.

- Ево и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, који је био са нама прексиноћ у Источном Сарајеву, разговарали смо о теми руске вакцине. Од руских произвођача смо добили обимну документацију која се преводи и биће упућена Агенцији за лекове БиХ. У том програму је и Србија и радимо убрзано сви скупа. Чим се стекну услови, вакцина може бити испоручена БиХ - рекао је Вишковић и додао да ће Српска обезбедити минимално 200.000 доза вакцине из Руске Федерације. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sanja

17.12.2020. 00:26

Ne razumijem. Prije vise od 2 mjeseca uplatili 2,5MKM, a ne znaju od koga se nabavljaju. Pa kome su uplatili i koliko su kupili, po kojoj cijeni? Ili su nekome ćušnuli ispod stola keš pa koliko ispadne?