ДОДИК МОЖЕ ДА СЛАВИ: Ево шта се догодило на изборима у РС и БиХ

Novosti online

12. 12. 2020. у 22:04

ДОДИК МОЖЕ ДА СЛАВИ: Ево шта се догодило на изборима у РС и БиХ

Фото: Р. С.

СНСД је на локалним изборима у Републици Српској и ФБиХ 15. новембра под слоганом "Окупљање за Српску" остварио убедљиву и изузетно вредну победу, на којој је потврдио да је најдоминантнија политичка организација како у Републици Српској тако и на целом простору БиХ, наведено је у анализи изборних резултата СНСД-а.

Према анализи коју је спровео СНСД, каже се да је ова странка у потпуности доминирала на локалним изборима у Републици Српској.

Освојила је 43 начелничка и градоначелничка места, од тога је једно начелничко место у коалицији са ДНС-ом /Крупа на Уни/, што је више од две трећине позиција у Републици Српској.

Ако се томе додају и три општине у ФБиХ, онда та бројка износи 46 позиција првих људи у локалним заједницама.

Следи СДС са 15, ПДП и Уједињена Српска са две, те ДЕМОС, Народни покрет и Завичајни социјалдемократи по једно место.

СНСД је анализирао трендове најутицајнијих политичких странака у Републици Српској, поредећи претходне и актуелне локалне изборе.

Ту је и укупан збир гласова по општинама најутицајнијих странака у Републици Српској, укључујући и Брчко дистрикт.

Према анализи СНСД-а, ова странка исказује потпуну доминацију. И поред тога што је на овогодишњим локалним изборима прешла бројку од 200.000 бирача /тачније 214.076/, уз мању излазност, оптерећеност условима вршења власти током пандемије ковида 19, скор је поправљен за 12.121 гласова, што представља раст од шест одсто.

- СНСД је у претходних осам година у снажном порасту. Од 2012. године када је освојио 20 градоначелничких и начелничких позиција, забележен је изузетан раст у том четворогодишњем периоду - истиче се у анализи.

Напредак од 14 општина оогућио је СНСД-у апсолутну победу у више од 50 одсто општина у Републици Српској. За осам година, СНСД је свој резултат више него удуплао. Са 43 општине/града, то представља скор од 65 одсто лидерских позиција у локалним заједницама у Републици Српској.

- Остале политичке партије су у претходном осмогодишњем периоду имале спорадичан успех са једним или два начелничка мандата, сем ДНС-а који је са пет градоначелничких и начелничких места изгубио све начелничке позиције, изузев коалиционог кандидата са СНСД-ом у Крупи на Уни, у односу на претходне четири године - наводи се у анализи СНСД-а.

Према анализи, СДС је доживео потпуни фијаско и њему је отказало поверење близу 47.127 бирача или 35 одсто, ПДП је изгубио 8.053 гласача или 12,88 одсто, а ДНС је пао за преко 23.374 или 27,78 одсто гласова.

ДЕМОС, партија која је настала цепањем ДНС-а након парламентарних избора 2018. године, освојила је 42.826 гласова, што је резултат који заслужује значајну пажњу, наводи се у анализи.

СП је, како се додаје, изгубио 10.405 гласова или 19,71 одсто, али је његов отцепљени дио /СПС/, који такође није самостално учествовао на претходним изборима, освојио 28.084 гласова.

НДП је у значајном паду, а Уједињена Српска бележи значајан тренд раста, наводи се у анализи СНСД-а.

(АТВ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)