ГРУЈИЧИЋ ОТКРИО СВЕ: Ко је варао на изборима у Сребреници?

Novosti online

12. 12. 2020. у 20:23

КОАЛИЦИЈА "Заједно за Сребреницу" тражи правду од Апелационог суда БиХ.

ГРУЈИЧИЋ ОТКРИО СВЕ: Ко је варао на изборима у Сребреници?

Фото Влада РС

Чекају одговор на жалбу о одлуци ЦИК-а да не потврди изборе у Сребреници. Није било основа за још једну незакониту одлуку Централне изборне комисије, која очито има намеру да понови изборе у Сребреници, каже за АТВ начелник Младен Грујичић.

Оно што су Срби имали да кажу, а тиче се изборне крађе у ФБиХ где се гласало и за Сребреницу, у ЦИК-у као да нису ни желели да чују. 

- Ми имамо ситуацију да смо се више пута жалили ЦИК-у на неправилности које су се дешавале у Федерацији, међутим ми немамо ниједан одговор да су или потврдили или да су рекли нема ту ништа сумњиво. Једноставно су се оглушили на све то. Док су на сваку глупост која је ишла од стране Бошњака реаговали и услушавали њихове неке молбе и примедбе - рекао је Младен Грујичић, начелник Сребренице. 

У Живиницама и Градачцу, за Грујичићевог противкандидата Алију Табаковића гласало се и шаком и капом. Посматрачи коалиције "Заједно за Сребреницу" тврде да су сведоци изборне крађе.

- Ми смо имали своје посматраче тамо који су покушавали да спрече изборне преваре, али су на разне начине ометани, многима чак није ни дозвољено да присуствују отварању бирачког места. Имали смо случај у Градачцу где нису уопште дозволи посматрачима да присуствују отварању бирачког места, а они када су им дозволили, они су затекли рецимо 80 коверата већ убачених - истакао је Александар Петровић, координатор посматрача за Сребреницу у ФБиХ.

Истуну је пред судом спреман да исприча посматрач Миливоје Милосављевић. За АТВ прича како је покушао да дозове памети Изборну комисију у Живиницама. 

- Ми смо записали у записник да је особа од 50 година гласала за особу од можда 30-ак година. Ми смо се пожалили изборној комисији која је на то млатила руком и рекла као... А човек који је гласао је тако журно изашао да нам се није уопште окренуо нити питао било шта. Човек је једноставно изашао - рекао је Миливоје Милосављевић, посматрач у Живиницама. 

ЦИК-у је поред свега тога, била звучнија жалба иницијативе "Маја адреса: Сребреница" у којој се наводи да су нека лица у Сребреници гласала са неважећим документима. Од тога дана, у Сребреници све тапка у месту.

Предизборна, изборна и постизборна комбинаторика. Иста прича у Сребреници скоро сваке две године. Ове 2020. некима су се помрсили рачуни, па су прешли на план Б. 

А план Б је вјероватно понављање избора, у чему би могли да добију подршку ЦИК-а. Из коалиције "Заједно за Сребрницу" поручују да ће, ако до тога и дође, победа бити још убедљивија. Подсећају пробосански блок да су се из Сребренице већ одјавили они које су довели да тик пред изборе пријаве пребивалиште. Ни ти гласови, ипак, нису пресудили у корист Алије Табаковића. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)