ЏАФЕРОВИЋ НЕ ЗНА НАДЛЕЖНОСТИ: Комисија за концесије БиХ није меродавна над имовином у Српској

С. М.

05. 12. 2020. у 12:36

ЏАФЕРОВИЋ НЕ ЗНА НАДЛЕЖНОСТИ: Комисија за концесије БиХ није меродавна над имовином у Српској

Фото Електропривреда РС

СВЕ активности које су предузеле институције Републике Српске у вези са реализацијом пројекта "Горња Дрина" у складу су са њиховим уставним и законским надлежностима, а изјаве Шефика Џаферовића и других бошњачких политичара само су део лошег политичког маркетинга, поручено је из кабинета српског члана и председавајућег ПБиХ Милорада Додика.

- Комисија за концесије БиХ нема надлежности над имовином која се налази на територији Српске и то би требало да зна врли и искусни правник, како сам себе назива Шефик Џаферовић, као што би требало да зна и да БиХ нема имовину, што јасно пише у Уставу БиХ, односно Анексу четири Дејтонског споразума, у којем су побројане надлежности заједничких органа БиХ, док све остале припадају ентитетима - истакли су из кабинета Милорада Додика.

ПРОЈЕКАТ

ПРЕМИЈЕРИ Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић потписали су 13. новембра у Бањалуци заједничку изјаву о реализацији Пројекта ХЕС "Горња Дрина".

Реализацијом овог пројекта предвиђена је изградња три хидроцентрале у горњем сливу реке Дрине - Бук Бијела, Фоча и Паунци. Ради се о заједничком пројекту "Електропривреде Србије" и "Електропривреде РС", а рок за изградњу је шест година. Србија ће у пројекту имати учешће од 51 одсто, а РС 49 одсто.

Из кабинета наглашавају да је реакција у име БиХ немогућа јер она нема право на то и Џаферовићева изјава је само "лично мишљење бошњачког члана Председништва БиХ".

У одговору се подсећа да је Законом о концесијама БиХ из 2002. године основана Комисија за концесије БиХ која обавља функције и врши овлашћења у вези с доделом концесија које су у искључивој надлежности БиХ, и да су те надлежности прописане чланом три Устава БиХ.

ПЛАН Милорад Додик, Фото архива

Из кабинета су нагласили да реализација пројекта ХЕС "Горња Дрина", којим је предвиђена изградња хидроцентрала Бук Бијела, Фоча и Паунци представља озбиљан енергетски ресурс и од врхунског интереса је за грађане Српске, посебно становника тог краја и његовом реализацијом биће омогућен економски раст и отварање нових радних места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)