ВУЛИН УКАЗАО НА ОПАСНОСТ ПО РС: Ево шта је највећа претња

С. М.

03. 12. 2020. у 13:13

ВУЛИН УКАЗАО НА ОПАСНОСТ ПО РС: Ево шта је највећа претња

Фото: Новости

МИНИСТРИ унутрашњих послова Републике Српске и Србије Драган Лукач и Александар Вулин сагласни су да опасност од тероризма увек постоји, због чега је потребно да безбедносне агенције увек буду опрезне и да сарађују на глобалном нивоу да би контролисале потенцијалне терористе.

Лукач је рекао данас да у БиХ, али и Европи, и даље постоје људи који су имали контакт или били чланови одређених терористичких групација, те да се никада не зна када ће добити неки задатак или се самоиницијативно одлучити на терористички акт. 

Вулин је рекао након састанка у Бањалуци са ресорним министром РС да највећа безбедносна претња од потенцијалног тероризма долази од повратника са сиријског ратишта који су били припадници "Исламске државе", а који су углавном концентрисани у српској јужној покрајини Косову и Метохији. 

- Када се посматра проценат бројности становништва неког простора и када се то упореди са бројем људи који се са тог простора налазе у редовима “Исламске државе”, са Косова и Метохије их има више него Ирачана или Либијаца - навео је Вулин. 

Он је истакао да се МУП Србије труди да зна ко су ти људи, одакле су и где су, али да не може у потпуности гарантовати безбедност с обзиром да Србија нема ефективну власт на Косову. 

- Али, о томе су упознати међународни безбедносни фактори - нагласио је Вулин. 

Он је рекао да МУП Србије сарађује са свима који имају потребу да се боре против тероризма и криминала.

- Знамо да се у БиХ вратио велики број људи који су били припадници терористичких организација и ратовали су за њихове интересе... У БиХ и даље постоје параџемати у којима су врбовани људи који су слати на страна ратишта. Ти параџемати морају бити под контролом и не можемо очекивати ништа добро од тих људи ако и даље раде на развоју идеологије која је блиска терористичким организацијама - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци. 

Фото: Новости

Он је додао да у Српској нема таквих параџемата, те да се појављују одређени појединци који су под контролом полиције. 

Лукач је рекао да је важна сарадња у области организованог кериминала јер је неопходно спречити криминалце у њиховом скривању од потјерница и заобилажењу закона. Он сматра да је борба против тероризма веома битна и да ће бити настављена размена података. 

Истичући да је на састанку договорен наставак успешне сарадње и да је Србија пружила помоћ Српској када је реч о школовању полицијских кадрова, Лукач је нагласио да ће сарадња измећу специјалних антитерористичких јединица и жандармерије бити настављена путем заједничких вјежби и размјене опреме. 

- Можемо да рачунамо на помоћ МУП Србије и када је реч о обуци кадрова из Српске, попут полиграфисте који се обучава уз помоћ стручњака МУП Србије. Такође, постоји и сарадња када је ријеч о коњичким јединицама - један број наших људи је прошао обуку заједно са коњичком јединицом МУП-а Србије - рекао је Лукач. 

Лукач је најавио и потписивање уговора два министарства о заједничкој дарадњи и обуци пилота и техничара Српске и Србије, који ће добити лиценце да могу у потпуности и квалитетно да раде свој посао. 

Вулин је нагласио да је Република Српска за Србију приоритет те да угрожавање безбедности Српске значи и угрожавање Србије и да је свака несрећа која се деси у Србији подједнака несрећа и за грађане Српске. 

- Зато имамо обавезу да заједно сарађујемо и да свакодневни живот грађана и Србије и Српске учинимо безбеднијим - рекао је он. 

Вулин је подсетио да је ово његова прва посета Српској након што је именован за министра унутрашњих послова Србије, што је у складу са договором предсјдника Србије Александра Вучића и председавајућег и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика. Према његовим речима, договорено је да се идуће године одржи заједничка вјежба специјалних јединица,да буде настављено школовање, обука и интензивна размјена свих обавјештајних података о организовани криминалним групама и поједницима који крше закон и угрожавају грађане са обе стране Дрине.

Вулин је нагласио да су сви капацитети Србије на располагању Српској. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)