НОТАРУ ПЕТ МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Миломир Пророк (61) из Рудог за лажну пријаву осуђен у Окружном суду у Бањалуци

О. МАТАВУЉ

02. 12. 2020. у 13:00

НОТАРУ ПЕТ МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Миломир Пророк (61) из Рудог за лажну пријаву осуђен у Окружном суду у Бањалуци

Фото Глас Српске

МИЛОМИР Пророк (61), нотар из Рудог, осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на пет месеци затвора због лажног пријављивања кривичног дела.

Пророк је проглашен кривим да је лажно пријавио да му је судија Окружног суда у Источном Сарајеву Ранка Мршић послала наредбу за претрес његове имовине. Иначе, налог за претрес издат је у склопу истраге убиства Милана Јосиповића 2005, о којем је Пророк испитиван у полицији.

ПРИЗНАЊЕ

ОСУЂЕНИ Миломир Пророк (на слици) признао је да је фотографију наредбе добио од свог радника. Тужилаштво је наводило да је Пророк у именику и "Виберу" на свом телефону намерно преименовао број радника судијиним именом, како би је оптужио и манипулисао њеним именом.

У пресуди се наводи да је Пророк 5. фебруара 2018. лажно приказао да му је фотографију наредбе о претресу његове имовине, преко апликације "Вибер", послала судија Мршић, иако је знао да је спорну фотографију добио од друге особе.

- Током испитивања оптужени је полицајцима у Источном Сарајеву показао фотографију наредбе, са потписом Мршићеве, иако је знао да је наредбу послао његов радник - наводи се у пресуди.

У образложењу одлуке судија Благоје Драгосављевић је појаснио да суд сматра да је Пророк свесно лажно пријавио судију Мршић. Због тога се и она нашла под истрагом за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, која је обустављена након што је утврђено да Пророкове тврдње нису тачне.

Током суђења Пророк је тврдио да је данима унапред знао да ће га полиција претресати, и да му је ту информацију дао окружни тужилац и пријатељ Драган Нинковић, који је у јуну ове године извршио самоубиство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)