МАНИПУЛИСАЛИ ГЛАСОВИМА: У Сребреници ухапшени председник и чланови Општинске организације СДП

О. МАТАВУЉ

02. 12. 2020. у 10:19

МАНИПУЛИСАЛИ  ГЛАСОВИМА:  У Сребреници ухапшени председник и чланови Општинске организације СДП

Фото СРНА

ПРЕДСЕДНИК Општинске организације СДП Сребреница Бего Бектић, и чланови Енвер Хамзић и Муамер Санџић ухапшени су у акцији СИПА због сумње да су починили више кривичних дела у вези с манипулацијом гласова из иностранства на недавно окончаним изборима у БиХ.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић каже да се тројици ухапшених на терет ставља удруживање ради вршења кривичних дела, фалсификовање исправе, недозвољено коришћење личних података и повреда бирачког права.

- У оквиру акције извршени су претреси на пет локација у Сребреници и једној у Тузли. Том приликом откривено је и привремено одузето више мобилних телефона, роковника, копије извода са бирачких спискова из 2018, пиштољ и други предмети - рекао је Миладиновић.

Искључење

СДП БиХ исказао је подршку истражним органима и хитно су распустили ОО у Сребреници, док су ухапшеног Бектића искључили из странке.

- Позивамо ЦИК БиХ да поништи и поновно распише изборе за начелника Сребренице, уколико се утврди да је Младен Грујичић евентуалну изборну победу осигурао манипулацијама - кажу у СДП.

У Тужилаштву БиХ наводе да се све активности спроводе у вези са незаконитостима током изборног процеса и наводима о манипулацијама око пријава грађана за гласање из иностранства. Бектић је, испред СДП, био носилац листе за одборника у Сребреници и ради као начелник Одељења за друштвене делатности ове општине. Њему се на терет ставља да је недозвољено користио личне податке Бошњака, који живе у иностранству, и потом их пријавио на фиктивне адресе у Србији како би гласали путем поште. Тиме је себи обезбедио сигурне гласове, а наводно и српском кандидату за начелника Сребренице Младену Грујичићу.

ПРИВОЂЕЊЕ Акција припадника СИПА, Фото Д. Поздеровић

Након претреса у згради Општине, Грујичић је изјавио да акција СИПА представља "поруку Бошњацима да не смеју сарађивати са Србима".

- После сваких изгубљених избора Бошњаци траже оправдање и оптужују своје сународнике за издају и воде политику подела и нетолеранције. Сваки Бошњак који мисли својом главом и не слуша наређења политичког Сарајева бива изложен претњама. Тако је и након ових избора - рекао је Грујичић.

Додао је да је Бектић добро обављао посао као начелник општинског одељења, да су добро сарађивали и да га због тога оптужују, називајући га издајником.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)