ОКРЊЕНА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА: ДНС након две деценије отишао у опозицију

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 12. 2020. у 09:40

ОКРЊЕНА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА: ДНС након две деценије отишао у опозицију

Фото В. Н.

ВЛАДАЈУЋА коалиција у Српској у будуће биће слабија за ДНС, који је након две деценије окренуо леђа СНСД и Милораду Додику уз поруку да ће сада деловати као конструктивна опозиција.

Одлазак ДНС у опозицију наставак је политике лидера ове странке Ненада Нешића, који је још у кампањи за локалне изборе најавио да ће ДНС бити опозиција. Одласком ДНС у опозицију уздрмана је и двотрећинска већина у Народној скупштини РС, која је потребна да подржи ставове српског члана ПБиХ, али је и уздрмана и већина у Парламенту БиХ где је посланик Ненад Нешић, лидер ДНС.

СТАВ Ненад Стевандић, Фото В. Н.

Политички аналитичари кажу да је владајућа коалиција у РС дефинитивно уздрмана, али да тек следи проветравање у владајућој коалицији на чијем челу је СНСД. Питају се и каква ће бити судбина СПС који је избачен из владајуће коалиције након локалних избора.

- Метла ће дефинитивно да ради, како у владајућој коалицији, тако и у партијама које је чине. Поспремања ће бити и у ДНС и другим странкама након избора, али је чињеница да је владајућа коалиција слабија за ДНС који је био најдуговечнији партнер СНСД у власти - каже Тања Топић, политички аналитичар.

ЛЕВА СТРАНА

ШЕСТ посланика ДНС, сви осим Дарка Бањца, који је јуче напустио ДНС, прешли су на леву страну сале у Народној скупштини где седе посланици опозиције. То је поздрављено аплаузом опозиционара.

бити невероватних коалиција.

Ненад Стевандић, председник УС каже да владајућа коалиција није уздрмана након одласка ДНС у опозицију.

- Владајућа коалиција у РС је програмска, а не функционерска. Странке чине ову коалицију због програма и односа РС према БиХ и према НАТО. Битан је и став о спољној политици коју води актуелна власт у Српској и нашим партнерима у свету, где се истичу Русија и Кина - каже Ставандић.

Он очекује и да сви кадрови ДНС поднесу оставке на министарске и директорске функције које имају у РС, јер су сада опозиција, а за опозицију нема места у власти.

БАЊАЛУЧКА ПАНОРАМА

ПОСЛАНИК Драшко Станивуковић и будући градоначелник Бањалуке затражио је одговоре од Владе РС на седници НС РС, а на информацију да РТРС планира да укине емисију "Бањалучка панорама" јер је сада градоначелник Бањалуке из опозиције, а не из СНСД!

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да је изласком ДНС из владајуће коалиције, Милорад Додик изгубио значајног политичког савезника.

- У овом тренутку руководство ДНС са Нешићем на челу се налази у опозицији. Међутим, у самом ДНС постоје људи који нису задовољни одлукама страначког руководства и своју судбину желе да вежу за владајућу коалицију и Милорада Додика. И то је оно што се тренутно дешава у ДНС. Сви они који следе Нешића прелазе на страну опозиције и излазе из власти - појашњава Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)