ГРАЂАНИ У КУЋАМА, А УГОСТИТЕЉИ НА МУКАМА: Шта доноси епидемија вируса корона у зимском периоду становништву и привреди у РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 11. 2020. у 07:52

ГРАЂАНИ У КУЋАМА, А УГОСТИТЕЉИ НА МУКАМА: Шта доноси епидемија вируса корона у зимском периоду становништву и привреди у РС

Све мање посла за угоститеље / Фото Д. Поздеровић

ГРАЂАНИ Српске ће ову зиму, по свему судећи, провести у својим домовима, јер су минималне шансе да буде организованих прослава Нове године због епедемије вируса корона. И разна весеља, попут слава и Божића, која су традиционално у децембру и јануару биће одржана у скромнијем обиму него иначе, јер су на снази забране већих окупљања.

Корона, која увелико већ диктира темпо живота грађана РС, месецима уназад донела је велике проблеме и привредницима у реалном сектору, а пре свега угоститељима.

Због епидемије која не попушта већ скоро осам месеци, угоститељи РС се већ налазе на коленима и зима у којој би грађани могли остати у кућама значио би дефинитивно слом тог сектора. Уколико се обистине прогнозе да нема прослава Нове године због повећаног броја заражених од короне, као и да у децембру и јануару остаје режим рада угоститељских објеката као и до сада, а то је до 22 сата, угоститељи, кажу, да могу само ставити катанац на браве својих локала и раднике послати на Биро.

Губици у сектору угоститељства се мере стотинама милиона марака од почетка епидемије, каже Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС.

- Због ограниченог рада угоститеља трпи и буџет Српске. Уколико се не отворе кафићи и ресторани у децембру и јануару, откази ће да пљуште у овом сектору јер нема довољно новца за плате радника - каже Татић.

Он каже да би најцрњи сценарио могао бити да у јануару без посла у угоститељству РС остане око 10.000 радника од укупно 20.000.

- Угоститељи сад раде са 50 одсто капацитета. Кад се на све то дода да је дошла зима и нема више башта као и да су мале шансе да ће бити организованих традиционалних зимских прослава, онда се црно пише нашем сектору. Треба рећи и да Министарство трговине и туризма РС нема превише слуха за угоститељство па је права финансијска помоћ изостала - каже Татић.

Марко Ђого, економски аналитичар, каже да је привреда Српске на издисају и да се просто не сме размишљати у смеру неког великог затварања.

- Читава ситуација са короном довела је и до пада потрошње грађана што се осети у реалном сектору. Опет, са друге стране, пала су и примања многих грађана тако да предстојећи зимски период неће донети велику потрошњу и сви ће гледати да штеде, а то опет ствара додатни проблем. Ако грађани остану у кућама због короне, то значи да угоститељству и другим гранама у туризму следе тешки дани - истиче Ђого.

Он каже да је позитивна ствар за РС што није било масовних отпуштања због короне али је приметно на терену да се привреда "уморила" и да су потребне конкретне финансијске мере да је извуку.

У РС ДО САДА ПРЕМИНУЛО 987 ОСОБА

У БиХ су од последица вируса корона преминула 2.542 лица, а тренутно је регистровано 32.888 активних случајева, подаци су Министарства цивилних послова БиХ. У РС је преминуло 987 особа од короне а у петак је регистрована смрт 25 људи заражених вирусом корона. На респиратору у болницама РС се налази 63 пацијената, а укупно је хоспитализовано 1.189 пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)