СВЕДОК ЗБОГ ПРЕТЊИ РАЗМИШЉАО О САМОУБИСТВУ: Суђење полицијским инспекторима Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан

О. МАТАВУЉ

24. 11. 2020. у 17:01

СВЕДОК ЗБОГ ПРЕТЊИ РАЗМИШЉАО О САМОУБИСТВУ: Суђење полицијским инспекторима Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан

Фото: О. Матавуљ

БРАНИСЛАВ Видић сведок тужилаштва на суђењу полицијским инспекторима Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан испричао је у Окружном суду у Бањалуци да су му оптужени тражили новац како би против њега написали пријаву која ће бити одбачена.

Оптужницом инспектори се терете да су тражили 30.000 КМ, а Видић им је дао 20.000 КМ како би "средили" обуставу истраге, која је покренута на основу анонимне пријаве. Предмет истраге биле су наводне незаконитости у Средњошколском дому у Бањалуци чији је Видић бивши директор.

У тросатном сведочењу Видић је до детаља описао како су га инспектори две године обилазили, изузимали документацију из дома, да би на крају тражили новац.

Говорили су му да је 10.000 КМ за двојицу полицијских начелника, те 10.000 КМ за поступајућег тужиоца Синишу Врањеша. Уколико буде сарађивао рекли су му да ће бити поштеђен медијског линча, говорећи да имају "своју групу новинара". Испричао је и да му је Флорјанова, приликом једног састанка у његовој канцеларији, рекла да постоји група људи која му може наудити, што је схватио као претње њему и његовој породици, те чак размишљао о самоубиству.

Недуго након тога са оптуженима се састао у ресторану, где су му понудили решење, односно њихову помоћ.

- Говорили су ми да њихов начелник по сваку цену жели да ми нешто нађу. Они су говорили како ми могу помоћи, те да требам дати 20.0000 КМ. Рекли су да пола новца иде тужиоцу Синиши Врањешу, а по пет хиљада њиховим начелницима, који ће и њих ситно почастити. Имена начелника нису помињали - рекао је Видић.

Незаконито запошљавање

Одбрана оптужених покушавала је да дискредиовати сведока. Адвокат Миљкан Пуцар питао је Видића да ли је тачно да је просветна инспекција утврдила незаконита запошљавања у Средњошколском дому. Видић је одговорио да то није посао просветне инспекције, појашњавајући да су ти наводи одбачени у другостепеном поступку.

На питање судије Бранимира Јукића зашто су му тражили новац, ако ништа нису нашли Видић је одговорио:

- Зато што их притишће начелник.

Дан након састанка Видић је инспекторе пријавио Управи за организовани и тешки криминалитет МУП РС и добио упуте како да се даље понаша. У сарадњи с њима 14. фебруара поново се састао са оптуженима и снимио њихов разговор. Каже да је Грујић тада на њега галамио, те тражени износ подигао на 30.000 КМ. Само четири дана касније с њим се састао у близини ресторана и предао му 20.000 КМ у означеним новчаницама, па је уследило хапшење инспектора. Након те акције озвучен је отишао у канцеларију Флорјанове како би јој, по договору, дао изјаву у својству осумњиченог па је и она ухапшена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)