ДА ЛИ СРПСКОЈ ПРЕТИ ЗАКЉУЧАВАЊЕ? Жељка Цвијановић отклонила све дилеме

С.М.

20. 11. 2020. у 17:23

ДА ЛИ СРПСКОЈ ПРЕТИ ЗАКЉУЧАВАЊЕ? Жељка Цвијановић отклонила све дилеме

Фото: Независне Новине

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да, иако је повећан број заражених вирусом корона, у Српској није у плану "закључавање", те да треба исконтролисати проводивост мјера које су на снази.

- Наша намера је да сада ништа не закључавамо, да остане све да функционише и ради, али да у оквиру тога имамо прописане мере којих се морамо придржавати, рекла је Цвијановићева.

Она је оценила да би било погубно још више гушити привреду.

- Желимо да не дође до те ситуације. Ако се деси случајно најгори сценарио, онда идете да спашавате људе и прибегаваћете било чему, појаснила је Цвијановићева.

Она је оценила да је Влада Српске у потпуности одговорила на ситацију изазвану вирусом корона, те да се здравствени сектор успјешно бори са огромним теретом.

Цвијановићева је рекла да криза носи са собом различите изазове, укључујући и политичке, али је истакла да је Влада Републике Српске максимално одговорила, као и цјелокупан здравствени сектор.

- Оно што смо ми видели у развијеним земљама и у њиховим здравственим системима био је аларм који је нас мобилисао. Живимо у земљи која је мање развијена, са нижим стандардом и са мањим могућностима када је у питању здравствени сектор, али смо одреаговали много боље него неке друге развијеније земље, рекла је Цвијановићева за БХТ и додала да здравствени сектор носи огроман терет.

Председник Српске је оценила да се грађани углавном одговорно понашају, те је поручила да, због све већег броја заражених, одговорност мора бити још већа.

- Немам ни једну замјерку на здравствени сектор. Страшан терет носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, најстрашнија ситуација, рекла је Цвијановићева.

Она није могла оценити да ли је најгоре прошло, али је истакла као позитивно то што су неке ствари у вези са вирусом корона сада предвидиве, као и то да је набављена сва неопходна опрема.

- Нисмо више у ситуацији у каквој смо били у марту да нема респиратора и заштитне маске. Није је тада имао нико у свету, рекла је Цвијановићева и додала да је највећа непознаница то што није могуће знати колико ће трајати ситуација изазвана ковидом 19.

Председник Српске је поручила да ће опоравак од пандемије трајати дуго у свим земљама у свету, па и у Републици Српској.

Она истиче да су прописане санкције за појединце дале ефекте, додајући да људи разумију колико је ситуација сложена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)