ДАНАС СУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У БиХ: Порука бирачима - ваш глас је важан

Тањуг

15. 11. 2020. у 00:33

У БОСНИ и Херцеговини, осим у Граду Мостару, данас ће бити одржани седми локални избори од потписивања Дејтонског мировног споразума.

ДАНАС СУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У БиХ: Порука бирачима - ваш глас је важан

Фото Уједињена Српска

Бирачка места ће бити отворена од 7.00 до 19.00 часова, а до краја изборног дана на снази је забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења у вези са изборима.

Према подацимам ЦИК БиХ, право гласа на овим изборима има 3.283.380 бирача, који ће гласати на 5.759 бирачких места, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

Од тог броја 3.141.257 је редовних, 102.377 оних који ће гласати путем поште, а 17.058 путем мобилног тима.

Међу уписаним је и 14.059 бирача са статусом расељеног лица.

Грађани Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта ће ове године бирати 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска већа у Федерацији ФБиХ, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских већа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштину Брчко дистрикта.

Загарантована су места за припаднике националних мањина у 21 општини за 23 кандидата.

На изборима учествују 543 политичка субјекта, од којих је 129 политичких странака, 262 независна кандидата, 72 коалиције, девет листи независних кандидата, као и 71 кандидат за националне мањине.

Представници међународних организација и амбасада позвали су грађане да изађу на изборе, јер је, како су поручили, њихов глас важан.

Према многим анализама, ови локални избори биће увод у "тектонске промене" на политичкој сцени БиХ.

Локални избори у БиХ одржавају се у време врхунца пандемије корона вируса па су масовна предизборна окупљања била онемогућена, иако су поједине политичке партије кршиле предвиђене епидемиолошке мере, које ограничавају број учесника на масовним скуповима.

Током кампање било је доста пријава због кршења Изборног закона, а највише их је било у Сребреници, где су се Бошњаци жалили на изборни инжењеринг српске стране.

Избори у Мостару заказани су за 20. децембар и биће то први избори након 12 година.

Специфичност ових избора је и томе што је очито да се тренд исељавања из БиХ наставља, јер је и број уписаних бирача мањи у односу на 2016.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)