НА ГЛАСАЊЕ ПОД МАСКАМА: У недељу локални избори у БиХ на којима се бира укупно 30.789 кандидата

С. МИШЉЕНОВИЋ

14. 11. 2020. у 08:51

НА ГЛАСАЊЕ ПОД МАСКАМА: У недељу локални избори у БиХ на којима се бира укупно 30.789 кандидата

Фото "Новости"

ПОЛИТИЧАРИ и грађани, како у РС тако и целој БиХ, запамтиће ове локалне изборе по епидемији вируса корона, која је обликовала кампању и сам ток одржавање избора, а који су због ковида 19 са октобра померени на 15. новембар. Грађани који се одлуче да изађу на биралишта долазиће са маскама и пролазиће редовну дезинфекцију.

Они који су оболели од вируса, или су у изолацији, имају право да се јаве локалним изборним комисијама до недеље у 9 часова ујутро да желе да гласају. За њих су организовани мобилни тимови са гласачким материјалом који ће попуњавати.

Жељко Бакалар, председник ЦИК БиХ, каже да је формирано 129 мобилних ковид-тимова, и додаје да је ЦИК до јуче добио 1.615 пријава за гласање од заражених особа ковидом 19, али очекује да тај број до недеље буде знатно већи.

Иначе, у БиХ се на предстојећим локалним изборима бира 22 градоначелника и 120 начелника. Биће изабрано и седам скупштина градова у РС, и 14 градских скупштина у ФБиХ. У РС се бира и 56 општинских скупштина, а у ФБиХ 64.

ОДРЕЂЕНО 3.200 ПОСМАТРАЧА

ИЗ ЦИК БиХ је поручено да је акредитовано 109 међународних посматрача, 123 посматрача политичких партија и више од 3.000 посматрача грађана, што је укупно око 3.200 посматрача.

У БиХ је за ове изборе регистровано око 3,2 милиона бирача, а гласаће за укупно 30.789 кандидата на 5.759 бирачких места. На локалним изборима 15. новембра учествују 543 политичка субјекта, и то 129 партија, 262 независна кандидата, 72 коалиције, девет листи независних кандидата и 71 листа независних кандидата припадника националних мањина.

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да ће сасвим извесно корона утицати на излазност на изборима.

- Она ће, пре свега, утицати на неопредељене бираче и на оне који ни пре короне нису имали своје фаворите у политичким партијама и генерално нису били задовољни понудом која им се нуди на листићима. Вирус ће јако мало утицати на бираче који су чврсто опредељени и имају јасан став за кога ће гласати - појашњава Антић.

Он додаје да је корона имала велики утицај на саму предизборну кампању.

- За дивно чудо, а можда и управо захваљујући корони, ова кампања није уопште била "прљава" као што је то био случај у претходним изборним циклусима. Није било неких претерено јаких и тешких порука или увреда на које смо навикли у претходном периоду. Можда је томе допринело и то да, у суштини, није било ни класичних ТВ дебата између учесника у изборима. То је велика мана, јер народ није био у могућности да оцени у директом дуелу ставове кандидата - поручио је Антић.

ГРАДОНАЧЕНИК ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

У СКЛАДУ с изменама Изборног закона РС, први пут се на локалним изборима непосредно бира и градоначелник Источног Сарајева. Бирачи ће, тако, поред одборника за Скупштину општине и начелника, пред собом имати и трећи листић, којим ће бирати градоначелника Источног Сарајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)