ПОМОЋ У ПРАВИ ЧАС: Угљевичка власт обрадовала пчеларе

В. М.

05. 11. 2020. у 20:02

ПОМОЋ У ПРАВИ ЧАС: Угљевичка власт обрадовала пчеларе

Фото: В. Митрић

НАЧЕЛНИК општине Угљевик Василије Перић поделио је за 90 угљевичких пчелара у 40.000 КМ из буџета ове општине.

Перић је приликом данашње посете пчелињаку Тешић у Месној заједници Јаковић рекао да је подстицај додељен за 4.000 пчелињих друштава, а по кошници је износио 10 КМ.

- Прошле године, подстицај за пчеларство  је обезбеђен за 2.000 пчелињих друштава, а ове године број се удвостручио на задовољство свих нас - каже Перић.

Уљевик је воћарски крај, па је пчеларство изузетно битна делатност која траје вековима

- Важно је бавити се пчеларством и због воћарства који је овде заступљено. И у наредном периоду посебно ћемо стимулисати младе пчеларе којих је све више на нашим просторима.

Подстицаје су добили пчелари у месним заједницама Доње Забрђе, засеоку Посавци, Доња Трнова,  Малешевци, Тутњевац и Јањари.

Фото: В. Митрић

 

Председник Удружења пчелара Мајевичка кошница Здравко Симић рекао је да имају 99 чланова са регистрованих 4.000 пчелињих друштава.

- У данашње време, бављење пчеларством, усљед климатских промена ,је веома захтевно, али преданост у раду и љубав према пчелама нам је мотив више - истакао је Симић.

Када је реч о приносу меда, Симић је рекао да је ова година била лоша за пчеларе.

Управо ради временских осцилација, ова година је била лоша, али успевамо се одржати, захваљујући и разумевању представника наше локалне управе, којима смо указали на значај узгоја пчела и они нас подржавају. Подстицај нам много значи за обезбеђивање опреме за пчеларство, лекове за пчеле и друге ствари везаних за пчеле - додао је Симић.

Млади пчелар Младен Тешић који је власник пчелињака Тешић има 60 пчелињих друштава и "Апи комору" захвалио је локалној управи на подршци која, према његовим речима, добро дође.

- У прошлој години отворили смо Апи комору за инхалацију из пчелињих кошница, у којој се може лечити помоћу пчелињег ваздуха од астме и бронхитиса, главобоље и других болести које прате садашњицу - рекао је Тешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)