БРИГА ЗА ПРИМЕР: Савчић и Перић посетили спомен-собу погинулим борцима Угљевика

В. М.

30. 10. 2020. у 01:45

ПРЕДСЕДНИК Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић састао са начелником Угљевика Василијем Перићем и представницима локалне Борачке у тој општини, а потом је, са домаћинима, посетио су спомен-собу за 304 погинулог борца Војске Републике Српске која је у завршној фази изградње.

БРИГА ЗА ПРИМЕР: Савчић и Перић посетили спомен-собу погинулим борцима Угљевика

Фото: В. Митрић

Савчић је истакао да када би имао моћ да уређеје односе у Републици Српској по питању сарадње борачке организације и локалне власти онда би преписао модел Угљевика.

-У угљевичком Центру за културу спомен соба наших погинулих сабораца је нашла место што је посебно задовољство свих нас- рекао је Савчић, који је  изразио задовољство стањем у Борачкој организацији Угљевика, нивоом, садржајем и врстом брига које се према његовим речима поклањају демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих у овој подмајевичкој општини.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да су сви погинули борци који су дали своје животе за опстанак српског народа и стварање Републике Српске, најзаслужнији за слободу српског народа.

Фото: В. Митрић

-Сигурно је да српски народ не би живео у слободи да није било оних који су 90-их година на позив руководства Српске стали у заштиту свог народа и зато се морамо одужити свим погинулим борцима и њиховим потомцима рекао је Перић. - Српски народ успео јер је створена Република Српска.Општина Угљевик је учинила много тога када је у питању борачка популација и њихови потомци. Решили смо стамбена питања породица погинулих бораца, инвалида рата и у току је решавање стамбеног питања бораца протеклог одбрамбеног рата, и увек у складу са својим могућностима помажемо ову популацију друштва- додао је Перић.

Дужност и обавеза је истакао је Перић, да сви буду вреднији и марљивији,  да се покаже више рада и труда како би целукупан српски народ могао да живи у бољим условима.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је спомен-соба посвећена погинулим борцима и свима који су били припадници Прве мајевичке бригаде ВРС.

-Овде се налазе слике погинулих бораца, експонати оружја који су припадници наше бригаде заробили од непријатеља, те ратне фотографије, али и новински чланци које је Прва мајевичка бригада издавала а то је „Глас Српске“, „Штит“ - рекао је Маринковић.

Фото: В. Митрић

Он је додао да је из општине Угљевик  погинуло 301 погинулих борца а у спомен соби је 304 имена, јер су се две породице погинулих бораца доселиле у ову општину ,па се  у спомен-соби налази и слика пилота Војске Србије Зорана Радосављевића који је погинуо бранећи своју земљу од НАТО агресора 1999 године изнад територије општине Угљевик.

Након подете спомен-соби Савчић и Перић посетили су и спомник у изградњи погинулим борцима које ће бити изграђен у порти храма Светих Врача Козме и Дамјана у угљевичкој месној заједници Сјвер.

Спомен-соба погинулим борцима Угљевика планирана је да се освешта и отвори у оквиру славским свечаности општине Угљевик али због епидемије корона вируса одложена је за другу прилику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)