ДОДИК: Парцијалне измене могу довести до коначног реда у правосудном систему

С.М.

29. 10. 2020. у 17:41

ДОДИК: Парцијалне измене могу довести до коначног реда у правосудном систему

Фото: Влада РС

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је за Републику Српску једино прихватљива свеобухватна структурна реформа правосуђа, коју је својевремено договорио и потписао са тадашњим високим представником за спољну политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон, и да само она може дати резултате и довести до коначног реда у правосудном систему.

На питање Срне да прокоментарише изјаву специјалног представника ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да је потребно враћање поверења јавности у правосуђе и обезбеђењу његовог интегритета, независности и одговорности, те да је с циљем омогућавања тих промјена потребно хитно изменити Закон о Високом судском и тужилачком савету БиХ, Додик је истакао да парцијалне измене, како то предлаже Сатлер, не могу довести до реда у правосудном систему.

-Враћање поверења јавности у правосуђе, за које се и ми залажемо, а о којем говори Сатлер, није могуће само измјеном Закона о ВСТС. Ако већ европске структуре улажу средства у ВСТС БиХ, како признаје Сатлер, онда би неко могао да изведе закључак да и пресудан утицај на то исто правосуђе долази управо из међународних структура, а нас може навести на размишљање зашто би их ми уопште више финансирали, нагласио је Додик.

Он је нагласио да било каква супервизија у овој области у БиХ је неприхватљива и недопустива, те да правосуђе у БиХ треба реформисати у цјелини и ослободити га од финансирања споља.

-Само у том случају имаћемо свој правосудни апарат који ће одговарати грађанима који га плаћају, лишен било каквих утицаја са стране, поручио је српски члан Председништва БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)