ДОДИК И ЛАВРОВ РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Састанак са Путином до краја године, БиХ мора суверено да доноси одлуке

С. М.

29. 10. 2020. у 17:23

ДОДИК И ЛАВРОВ РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Састанак са Путином до краја године, БиХ мора суверено да доноси одлуке

Фото: Танјуг/Кабинет предсједника Републике Српске/Чумаченко Олга

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров констатовали су да је време међународне управе оличене у ОХР истекло и да БиХ мора да аутономно и суверено доноси одлуке.

Уз жеље за добро здравље и што скорији сусрет, Додик је данас Лаврову, који је пре два дана због одласка у изолацију након контакта са особом зараженом вирусом корона морао да одгоди посјету БиХ и Републици Српској, захвалио на принципијелној политици коју Руска Федерација у континуитету проводи у БиХ.

– Посебну захвалност српски члан Председништва изразио је због подршке Руске Федерације Дејтонском мировном споразуму, чију годишњицу потписивања БиХ обележава за мање од месец дана – наводи се у саопштењу.

Додик је информисао је Лаврова о притисцима које трпи Република Српска у везу са захтевима за одрицањем од механизма заштите путем ентитетског и етничког вета зарад ЕУ интеграција, којих се, како је нагласио, Република Српска никада неће одрећи.

Поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, руски шеф дипломатије је, у телефонском разговору са српским чланом Председништва БиХ, још једном изразио подршку Руске Федерације овом споразуму и свим одлукама Републике Српске које су у складу са њим.

Лавров је потврдио да се спрема састанак Додика и председника Руске Федерације Владимира Путина до краја године.

Руски шеф дипломатије најавио је и отварање ођељења Амбасде Руске Федерације у Бањалуци, као и два културна центра, један у Бањалуци у Републици Српској и у ФБИХ.

Током телефонског разговара Додик је поновио да Република Српска не жели у НАТО савез.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)